nieuws

Dura Vermeer en HBG samen in concessies

bouwbreed

zoetermeer – Dura Vermeer en HBG gaan samen concessie-projecten ontwikkelen op de Nederlandse markt. De samenwerking tussen de twee concurrenten is het gevolg van de overname van HBG door het Spaanse Grupo Dragados.

Dura Vermeer en Dragados werken sinds vorig jaar september al samen op het gebied van concessies. Op het moment dat het contract werd getekend, was van een overname van HBG door het Spaanse concern nog geen sprake. Nu dat wel het geval is denkt Dragados er niet aan de verbintenis met Dura Vermeer te verbreken. Ook al heeft het concern via HBG toegang gekregen tot de Nederlandse markt. ‘Wij respecteren het contract’, zegt een woordvoerder van Dragados. ‘Dat betekent dat we met betrekking tot het ontwikkelen van concessies in Nederland drie jaar lang zullen samenwerken met Dura Vermeer.’ Volgens de zegsman heeft de overname van HBG wel de consequentie dat de Nederlandse dochter ‘geïntroduceerd’ wordt in de overeenkomst met het Zoetermeerse bouwbedrijf. Volgens Dura Vermeer-woordvoerder P. Vonk houdt dit in dat HBG en Dura Vermeer in de nabije toekomst zullen samenwerken bij het verkrijgen van concessies. Hij noemt het logisch dat Dragados nu HBG naar voren schuift. ‘Het zou van de zotten zijn als ze HBG niet gebruiken om projecten binnen te halen.’ Problemen voorziet de Zoetermeerse bouwer niet bij de toekomstige samenwerking met HBG. In het Financieele Dagblad zei bestuurslid T. Nelissen van Dura Vermeer hierover: ‘In de bouw moet je altijd bereid zijn samen te werken, ook met je concurrenten. Dat is voor ons niets ongewoons.’ Dura Vermeer ziet volop mogelijkheden om concessies te ontwikkelen, maar heeft de benodigde kennis daarvoor onvoldoende in huis. De aannemer zocht daarom vorig jaar aansluiting bij Dragados, dat zich al jaren begeeft op de concessiemarkt. Zo exploiteert het in eigen land al geruime tijd een groot aantal tolwegen. ‘In tegenstelling tot in landen als Frankrijk, Spanje en Engeland, zijn concessies in Nederland nog relatief nieuw. Maar je ziet dat het ook hier komt.’ Vonk noemt de bovenbouw van de HSL als voorbeeld. Samen met het Amerikaanse Bechtel dong Dura Vermeer naar deze klus, maar viste achter het net. De Zoetermeerse bouwer is in consortiumverband nog wel in de race voor aanleg, financiering en beheer van de A59 tussen Den Bosch en Oss.

Reageer op dit artikel