nieuws

Dodehoekspiegel volgend jaar verplicht

bouwbreed Premium

Dodehoekspiegel volgend jaar verplicht

den haag – De dodehoekspiegel is per 1 januari 2003 verplicht voor alle vrachtwagens met een Nederlands kenteken. Wegbeheerders mogen weggedeelten afsluiten voor auto’s zonder deze spiegel door het plaatsen van een verkeersbord. Buitenlandse voertuigen zonder de spiegel mogen daar evenmin in. Naar verwachting volgt een Europese verplichting vanaf eind 2003. Voor de verplichting is een wijziging nodig van het Voertuigreglement. Dit betekent dat een vrachtwagen met Nederlands kenteken zonder dodehoekspiegel vanaf 1 januari 2003 niet meer door de APK-keuring komt. De subsidieregeling die nu bestaat voor het aanbrengen van de zogenaamde zichtveld verbeterende systemen verdwijnt met de aanpassing. Tot die tijd kunnen vervoerders maximaal de helft van de aanschafprijs terugkrijgen. Regeling en verkeersbord zijn vooralsnog uniek in Europa. Het bord komt in gebieden waar risico’s op ongelukken het grootst zijn, zoals rond scholen. In Brussel zijn voorbereidingen getroffen voor een Europese verplichting van dodehoekspiegels. Minister Netelenbos kreeg wel steun voor haar plannen tijdens de Transportraad eind maart. Eerder kondigde zij aan dat ze ook zonder steun van haar collega’s van verkeer zou doorzetten.

Reageer op dit artikel