nieuws

Dissidenten duurder uit met cao-akkoord

bouwbreed

groningen – ‘Hier zit ik levenslang aan vast’, zegt aannemer Jan Bokma uit Leeuwarden over zijn actie het werkgeversfront tijdens de bouwstaking te doorbreken. Samen met drie andere noordelijke bedrijven werd de directeur van van Bokma Aannemers Maatschappij als dissident geschorst door de werkgeversorganisatie NVOB.

Een onderzoek is gestart naar de beweegredenen van de vier Friese bedrijven die niet in de pas liepen tijdens de cao-onderhandelingen. Eén ding weet Bokma zeker: ‘Door mijn handelwijze kom ik duurder uit en kan ik geroyeerd worden. Maar ik wens niet de dupe te worden van een verkeerde onderhandelingsstrategie.’ De directeur is kwaad. Hij is zeker dat de ontstane situatie voorkomen had kunnen worden. ‘Op voorhand eisen stellen over de reiskostenvergoeding is niet goed. Daar wil ik niet de dupe van worden.’ Op korte termijn zullen Bokma, Adema Bouwbedrijf, Bouwbedrijf Wybenga en Aannemingsmaatschappij Westerbaan uit Leeuwarden zich moeten verantwoorden tegenover een commissie van de Nederlandse Vereniging van Ondernemers in de Bouw. Westerbaan was de eerste die op eigen houtje een overeenkomst aanging met de stakende vakbonden. Vakantie belet het bedrijf te reageren op de royementsprocedure. Bij Wybenga spreekt directeur J. van der Wal terughoudend over zijn eigenzinnige handelwijze. ‘In een brief word ik verzocht voor de commissie te verschijnen. Ik zal mijn motieven aan de commissie duidelijk maken.’ Adema verschuilt zich achter grote drukte.

Ingedekt

Aannemerij Hoedemakers in Rosmalen, ook al een dwarsligger tijdens de stakingen, wil niet op één hoop worden geveegd met zijn noordelijke collega’s. ‘Vooraf heb ik me goed ingedekt tegen eventuele financiële gevolgen’. Hoedemakers wil wel kwijt waarom hij dwars lag. ‘Ik was het absoluut niet eens met de twist om de reiskostenvergoeding. Het is toch om te huilen te zien hoe grote mensen wekenlang om de tafel zitten vanwege een geschil over te volgen procedures.’ Hoedemakers maakt zich geen zorgen en heeft niets vernomen over een royementsonderzoek. ‘Ik heb vooraf zélf aangekondigd welke initiatieven ik ging ontplooien. Ik heb clausules laten inbouwen. Als blijkt dat in mijn overeenkomst punten zitten die afwijken van de nieuwe cao, worden die met terugwerkende kracht ontbonden.’ De NVOB Groningen/Friesland omschrijft de eigenzinnige acties van de noordelijke bedrijven als ‘not done’. Na het principe van hoor en wederhoor zal blijken of de bedrijven geroyeerd worden als lid. ‘In het Noorden zijn wel meer aannemers die bij een andere organisatie zitten dan het NVOB’, zegt Jan Bokma. ‘Maar ik zal de commissie duidelijk maken dat ik niet de dupe wil worden van de gevoerde strategie.’

Reageer op dit artikel