nieuws

Brabant geeft gemeenten de vrije hand

bouwbreed Premium

grave – Noord-Brabant toont zich steeds vaker coulant als het gaat om de strikte bebouwingsgrenzen die de kleine kernen al jarenlang een doorn in het oog zijn. Binnenkort start de provincie een experiment waarbij vijf gemeenten de vrije hand krijgen in het aantal te bouwen woningen.

Het Brabantse experiment is niet zonder beperkingen. De gemeenten moeten beloven bestaande uitbreidingsplannen niet door te laten gaan en zullen zich dan ook moeten toeleggen op inbreidingsprojecten. Zodra ze die afspraak aangaan, mogen ze van de provincie zoveel extra woningen bouwen als ze zelf willen. Bladel, Geertruidenberg, Grave, Hilvarenbeek en Oisterwijk hebben het aanbod van de provincie deze week ontvangen. Ze moeten binnen een maand aangeven of ze aan het project mee willen doen. Eerder deze maand stelde de provincie enkele kleine kernen al de mogelijkheid in het vooruitzicht om starters- en seniorenwoningen te bouwen buiten hun huidige contingent om. In Grave staat het stadsbestuur niet afwijzend tegenover de plannen van de provincie. ‘Wie heeft er geen oren naar extra contingenten?’, aldus woordvoerder H. Ruijs. ‘Op zich hebben we hier niet veel plannen om uit te breiden. En we hebben al veel ervaring met inbreidingsprojecten. Ons hele centrumplan is daar op gebaseerd. Zodra we weten wat de precieze voorwaarden zijn, zullen we de provincie laten weten of we meedoen. Maar ik geef het een goede kans’, aldus Ruijs.

Opvallend

Woordvoerder J. Visser van de provincie Gelderland vindt het opvallend dat Brabant plotsklaps een stuk makkelijker doet over woningbouwcontingenten. ‘Jarenlang waren ze, met Pieter van Geel op ruimtelijke ordening, voorstander van een zeer strikt beleid. Hij zit nu een week in de Tweede Kamer en opeens lijkt Brabant een stuk coulanter.’ Visser denkt niet dat Gelderland het initiatief van Brabant snel zal volgen. ‘Het is natuurlijk een proefproject. Maar ons woningbouwbeleid voor kleine kernen zit bijna op slot. De enige mogelijkheid die wij bieden, schuilt in de ruimte-voor-ruimteregeling. Maar ook daar zijn we genadeloos streng. Leefbaarheid in kleine kernen hang je volgens ons niet op aan een paar extra woningen. Wat dat betreft is Brabant ook een stukje makkelijker in hun ruimte-voor-ruimteregeling. Maar we zullen het proefproject zeker met interesse volgen.’ De Vereniging Nederlandse Gemeenten is enthousiast over de Brabantse plannen. ‘In feite is dit precies wat wij voorstaan in het kader van de Vijfde nota. Als ik het goed begrijp, wil de provincie een rode contour om de kern leggen, waarna de gemeente vervolgens de vrije hand krijgt binnen die grenzen’, aldus woordvoerder C. van Dijk van VNG.

Reageer op dit artikel