nieuws

Beurs straft Jarvis af na Britse spoorramp

bouwbreed

londen – De Londense effectenbeurs heeft technisch onderhoudsbedrijf Jarvis afgestraft voor de spoorramp van vorige week vrijdag bij Potters Bar, waarbij zeven mensen om het leven kwamen. Sinds de ramp is de beurswaarde van het bedrijf met 33 procent gedaald.

Jarvis is verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van dit traject. De ramp ontstond doortoene bouten van een wissel waren losgetrild. Volgens het eerste onderzoek had dit euvel zich al eerder bij dezelfde wissel voorgedaan. Bovendien had Jarvis de betrokken wissel vlak voor de ramp twee keer geïnspecteerd, waaronder een visuele controle op de dag voor de ramp. De beurs houdt er nu rekening mee dat Jarvis een gigantische schadeclaim aan zijn broek krijgt. Nadat de rol van Jarvis bekend was geworden, daalde de beurskoers nog dezelfde vrijdag met 4,2 procent. Op de eerste volle beursdag na de ramp kwam daar een koersval met 15 procent overheen, waarna er dinsdag nog eens 10 procent af ging. Jarvis voert ruim 20 procent van al het door Railtrack uitbesteedde beheer en onderhoud van het Britse spoornet uit. In het op 31 maart afgesloten boekjaar haalde het een omzet van 1,1 miljard euro waarvan 490 miljoen in de spoordivisie. Behalve de verantwoordelijkheid houden beursanalisten er ook rekening mee dat het bedrijf nu minder opdrachten zal krijgen. De koersen van andere aannemers die in hetzelfde segment werken, werden oorspronkelijk in de val meegetrokken. De beurs realiseerde zich dat werken aan het spoor grote financiële risico’s met zich mee kan brengen. Deze bedrijven zijn echter veel minder afhankelijk van spoorwerk.

Reageer op dit artikel