nieuws

Bemiddeling moet acties in Duitse bouw voorkomen

bouwbreed

berlijn/frankfurt – De Duitse bouw probeert via bemiddeling aan stakingen te ontkomen. Werkgevers en werknemers hebben de regie in handen gelegd van de ervaren bruggenbouwer Heiner Geissler.

De bemiddelaar krijgt exact veertien dagen de tijd om een akkoord voor te bereiden. Binnen de periode van twee weken mogen de vakbonden geen acties voeren. Na de uitspraak van Geissler hebben beide partijen veertien dagen de tijd om met zijn voorstellen akkoord te gaan of het compromis af te wijzen. Mocht Geissler niet slagen overeenstemming te bereiken, dan breken voor het eerst sinds 1949 in Duitsland landelijke bouwstakingen uit. Vakbond IG Bau heeft een looneis gesteld van 4,5 procent. De werkgevers zetten fel in op wijziging van het loongebouw en de introductie van een lager minimumloon om zwartwerkers en buitenlandse concurrentie het hoofd te bieden. Geissler noemt het karwei om vakbond en werkgevers bij elkaar te brengen uiterst moeizaam. Terwijl de stakingen voortwoekeren, zijn vandaag in de Duitse metaal de onderhandelingen hervat. De acties hebben zich van het zuiden uitgebreid tot Berlijn en Brandenburg. In Noordrijn-Westfalen zijn stakingen in steden als Aken, Essen en Keulen. IG Metall eist een loonsverhoging van 6,5 procent.

Reageer op dit artikel