nieuws

Arcadis: wij houden ons aan de regels

bouwbreed

arnhem – Ingenieursbureau Arcadis ontkent dat het zich schuldig heeft gemaakt aan belangenverstrengeling bij de aanleg van de infrastructuur rond het Gelredome.

Volgens de Volkskrant speelde Arcadis een dubieuze dubbelrol bij het project door enerzijds als adviseur voor de opdrachtgevers – de gemeente Arnhem en de Stichting Het Gelders Stadion – de voorcalculatie te maken en anderzijds als aannemer mee te dingen naar het werk. Arcadis zou ook hebben deelgenomen aan een geheime voorvergadering met andere inschrijvers, waarbij illegale prijsafspraken zouden zijn gemaakt. Arcadis legt de beschuldigingen naast zich neer. De adviespoot bereidde destijds weliswaar vier van de acht percelen van het totale bestek voor, maar de realisatietak van het concern had geen inzage in de totale prijs van het werk. ‘Heidemij Realisatie heeft ingeschreven op het project op basis van dezelfde informatie als alle andere partijen, namelijk het bestek dat door DHV Oost Nederland (hoofdverantwoordelijke voor het bestek, red.) is aanbesteed’, aldus woorvoerder J. Slooten van Arcadis. Volgens hem had Heidemij Realisatie ook toestemming van de opdrachtgevers om mee te dingen naar het werk. ‘Voor alle partijen en in alle openheid was duidelijk in welke hoedanigheid Heidemij Realisatie inschreef.’ Dat brancheorganisatie ONRI inmiddels een enquete heeft ingesteld naar de zogenaamde ‘dubbele-pettenproblematiek’, neemt Slooten voor kennisgeving aan. ‘Als de ONRI het gevoel heeft dat de regels onvoldoende zijn aangescherpt is dat haar zaak. Wij houden ons aan de regels en dat betekent dat we niet inschrijven op werken waarvan we zelf het bestek hebben gemaakt. Tenzij de opdrachtgever dat vraagt of de contractvorm dat van ons verlangt.’

Reageer op dit artikel