nieuws

Amstelland niet blij met miljoenen

bouwbreed Premium

nieuwegein – Projectontwikkelaar Amstelland is niet gelukkig met met de verplichte herwaardering van de grondportefeuille. Volgens directeur Rein van Steeg loopt de onderneming meer risico door de herwaardering. Op papier wordt de onderneming door de aanpassing van de boeken tussen de 110 en 140 miljoen euro rijker.

Het veranderende beursklimaat noodzaakt Amstelland om de marktwaarde van de grond in het jaarverslag op te nemen. Tot op heden vermeldt de projectontwikkelaar de aankoopprijs. De afgelopen tien jaar is de marktwaarde van de grond in Nederland ruim verdubbeld. Daardoor is de boekwaarde van de grond van de ontwikkelaar sterk ondergewaardeerd. In 2001 stond de portefeuille van 1800 hectare, waarvan de helft in deelnemingen, voor ruim 160 miljoen euro op de balans. ‘Ik vind dat waarderen van gronden op marktwaarde een moeizaam punt’, verzucht Van Steeg. Projecten zijn volgens hem niet altijd gebaat bij een zo hoog mogelijke grondprijs. Amstelland brengt dan ook doorgaans de grond tegen koopprijs plus opslag in. Dat is een bewust beleid. Bij de realisatie van grote bouwprojecten is grond in verhouding tot de gebouwen die er op komen te staan het duurst. Wanneer deze voor de hoge marktprijs moet worden gekocht, zorgt de extra financiële belasting volgens Van Steeg later in het bouwtraject voor grote problemen.

Verwachting

Door grond voor een lage prijs in te brengen, wordt winst volgens Van Steeg ‘uitgesteld’. ‘Het resultaat komt er wel, maar niet direct in de transactiesfeer.’ De directeur van Amstellands grondbedrijf voelt zich voor een dilemma geplaatst. Herwaardering van de grondportefeuille levert bij de aandeelhouders de verwachting op dat er een bepaald resultaat wordt behaald. Maar die belofte wordt bij de start van een bouwproject in eerste instantie niet ingelost. Het herwaarderen van de grondportefeuille leidt volgens de Amstelland-directeur dan ook tot het naar voren halen van nog niet gerealiseerde winst, wat van Steeg beschouwt als een riskante koers. ‘Doorgeschoven winst is niet goed. Maar niet gerealiseerde, vooruitgehaalde winst is nog erger.’ Van Steeg wil niet ‘het maximale d’r uit slepen’ terwijl het bouwproject nog gerealiseerd moet worden. ‘Want dan zit je in de grondhandel. Dan gaat het er om alle mogelijke ruimte er uit te timmeren. En dat is niet bepaald een gezond uitgangspunt. Wij wegen af welke waarde wij realiseren, tegen de productielijn die daarop volgt.’ Een bestemming is er nog niet voor het geld dat Amstelland op papier erbij krijgt. Geen grond waarschijnlijk. De topman zou liever investeren in de verdere uitbouw en professionalisering van de organisatie.

Reageer op dit artikel