nieuws

Algerijn stort zich op Holzmann International

bouwbreed

frankfurt – De Algerijnse gemengde onderneming Khalifa heeft een voorlopig contract getekend over de aankoop van Philipp Holzmann International. Het Noord-Afrikaanse bedrijf staat onder leiding van de medicus Rafik Khalifa. De onderneming boekte vorig jaar met 9000 medewerkers een omzet van 1,1 miljard euro.

De activiteiten van Khalifa bestrijken een breed terrein. Het bedrijf is actief als bankier, autoverhuurder en producent van medicijnen. In Londen heeft Khalifa de touwtjes in handen van de zender Arab News Network. De vliegtuigmaatschappij van de Algerijn onderhoudt verbindingen tussen Algiers en diverse Franse steden. In Philipp Holzmann International is slechts een deel ondergebracht van de internationale activiteiten van de in staat van faillissement verkerende Frankfurter bouwreus. Noord-Amerika zowel als Midden- en Oost-Europa vallen buiten de reikwijdte van het bedrijf. De meestal grote infrastructurele werken van Holzmann International concentreren zich in het Verre Oosten en de Arabische landen. Voor Khalifa is de bouw een nieuwe tak van bedrijvigheid. De Algerijnse onderneming heeft plannen ontwikkeld om in Algerije een woestijnstad te bouwen. De onderhandelingen van Heijmans met bewindvoerder Hermann over de aankoop van het Duitse kernbedrijf van Holzmann verlopen stroef. De Brabantse onderneming wil op de moeilijke Duitse markt geen kleerscheuren oplopen en is daarom alleen geïnteresseerd in duidelijk rendabele onderdelen van het bedrijf. Gezien de opstelling van Heijmans vallen Holzmanns vestigingen in Halle (Oost-Duitsland) en Hannover af. Het kantoor in Halle heeft al twee maanden geen opdracht meer kunnen binnenhalen. Bovendien is een miljoenenstrijd ontbrand over de oplevering van het stadionscomplex in Leipzig. Het grote probleem in Hannover is dat een aanzienlijk deel van het vakmanschap voor de faillissementsperikelen op de vlucht sloeg en inmiddels elders emplooi gevonden heeft.

Kernbedrijf

Uit kringen rond de ondernemingsraad van Holzmann wordt opgetekend dat van de nu nog drieduizend arbeidsplaatsen van het kernbedrijf hooguit achthonderd tot duizend banen kunnen worden behouden. De oprichting van een speciale personeelsmaatschappij – ter voorlopige opvang van de Holzmänner die hun baan verliezen – verkeert in een vergevorderd stadium. Mocht Heijmans met bewindvoerder Hermann niet tot een akkoord komen over de aankoop van het kernbedrijf van Holzmann dan nemen de Brabanders waarschijnlijk alleen Dubbers Malden en Franki Grundbau uit Hannover over. Curator Hermann koppelt aan de in principe overeengekomen verkoop Holzmann Grafenwöhr het op acceptabele wijze onderdak brengen van Holzmanns kernbedrijf.

Reageer op dit artikel