nieuws

Woonwerkwoningen zorgen niet voor verlevendiging

bouwbreed

hoevelaken – Woonwerkwoningen zijn geen wondermiddel om nieuwbouwwijken te verlevendigen. Dat blijkt uit een onderzoek van Kolpron, uitgevoerd in opdracht van Bouwfonds Wonen.

Onderzoeks- en adviesbureau Kolpron nam ruim vijftig woonwerkprojecten in Nederland onder de loep. Vooral op veel nieuwbouwlocaties zijn dergelijke woningen voorzien en verwachten planologen en ontwikkelaars veel van de beoogde functiemenging. Maar het blijkt dat dergelijke woningen voor echte starters te duur zijn. En als er al een bedrijf in zo’n huis met bedrijfsruimte kruipt, is het vaak een zakelijke dienstverlener. Die heeft doorgaans nauwelijks een publieksfunctie en draagt dus niet bij aan het verhogen van de levendigheid. Daarom zouden volgens Bouwfonds in de toekomst de woonwerkwoningen in de buurt van voorzieningen moeten worden geconcentreerd. De bedrijven kunnen elkaar dan versterken. Ook zou de grondprijs die gemeenten voor de woonwerklocaties vragen, omlaag moeten. Bij het huidige grondbeleid blijven panden en locaties op bedrijventerreinen goedkoper voor starters. Van de 62 woonwerkwoningen die Bouwfonds neerzette in de Haagse Vinex-locatie Wateringse Veld worden de meeste inmiddels alleen nog gebruikt voor bewoning.

Reageer op dit artikel