nieuws

Woningcorporatie hergebruikt hele gebouwen in Hoogvliet

bouwbreed Premium

Woningcorporatie hergebruikt hele gebouwen in Hoogvliet

rotterdam – Gebouwen die worden gesloopt, kunnen bijna in zijn geheel opnieuw worden gebruikt . Woningcorporatie Maasoevers Hoogvliet moet zo’n vijfduizend woningen slopen in de Rotterdamse deelgemeente Hoogvliet en onderzocht of dat op een duurzame manier kan. De uitkomsten van het onderzoek werden gisteren gepresenteerd. Bij de sloop van de woningen wordt zo’n 90 procent van het materiaal hergebruikt. Beton wordt bijvoorbeeld tot grind gemaakt om nieuw beton te maken. Kozijnen worden gedemonteerd en kunststoffen in nieuwe kunststoffen verwerkt. Glaswol wordt aangeboden aan de producent van het materiaal, zodat die daarvan weer nieuw glaswol kan maken. Volgens een woordvoerder van Maasoevers Hoogvliet is het hele project financieel haalbaar en duurt het hele proces nauwelijks langer dan een gewone sloop. ‘Er zijn wel wat dingen die iets meer kosten dan een normale sloop, maar we besparen ook weer geld. Zo zijn de stortkosten met deze methode minimaal.’ ‘Alles gaat zo’n beetje terug naar de maker’, zegt F. Oranje, de aannemer die de sloop uitvoert. ‘We zitten nog in een pril stadium, maar weten nu al dat we 90 tot 92 procent van het materiaal dat de sloop oplevert, kunnen recyclen.’ (anp)

Reageer op dit artikel