nieuws

Vrees voor onvoldoende kwaliteit van deel Zuidas

bouwbreed

AMSTERDAM – De Amsterdamse Raad voor de Stadsontwikkeling (ARS) is bevreesd voor onvoldoende kwaliteit in het Zuidas-onderdeel Gershwin, het duurste woongebied van Nederland.

De verplichting aldaar circa vierhonderd sociale woningen te bouwen leidt tot 20 miljoen euro extra kosten. De financiering van deze onrendabele lasten leidt al snel tot minder investeringen in inrichting en extra voorzieningen. Het basisprogramma van Gershwin ten zuidwesten van het nieuwe hoofdkantoor van ABN Amro bestaat uit minimaal 1200 woningen, 10.000 vierkante meter kantoren en bedrijven en minimaal 10.000 vierkante meter commerciële en niet-commerciële voorzieningen. Ook is in het gebied de Amsterdam Arch voorzien met onder meer een vijfsterrenhotel met 250 kamers, appartementen, kantoorruimten en een ‘art center’. Drie consortia zijn inmiddels geselecteerd voor de uitwerking van de plannen voor het woongebied: Combinatie Zuidschans met Amstelland Ontwikkeling, Amvest, Bouwfonds en woningcorporatie De Dageraad; Consortium Complete Stad met als deelnemers woningcorporatie Het Oosten, ING Vastgoed, SFB Vastgoed en Woningbedrijf Amsterdam; Consortium Royaal Zuid bestaande uit ERA Bouw, Moes Bouwbedrijf, Prospect Amsterdam en Rabo Vastgoed.

Belemmerend

Volgens de ARS moet de bouw van 30 procent sociale woningen, inclusief studentenkamers van 25 vierkante meter, worden losgelaten als het belemmerend werkt voor de ontwikkeling van het gebied. Evenmin is de ARS gerust op het toekomstige karakter van alle voorzieningen. De garantie ontbreekt dat kantoren en voorzieningen in de plintzones tot 10 meter hoogte daadwerkelijk een uitstraling naar de openbare ruimte krijgen.

Reageer op dit artikel