nieuws

Vianed wijst naar overheid voor veiligheid wegwerk

bouwbreed

den haag – De overheid moet meer investeren in veiligheid rond wegwerkzaamheden, vindt de federatie van wegenbouwbedrijven Vianed. Woordvoerder H. Dragt vindt dat de overheid een vast bedrag moet reserveren voor de wegbewijzering bij projecten.

Volgens Dragt is veiligheid is nu vaak de ‘sluitpost van een project’ omdat aannemers de kosten dragen en deze in de totale begroting van het project op moeten nemen. In de concurrentieslag met andere ondernemingen wordt er dan vaak bezuinigd op kosten voor veiligheid, plaatsing van verkeersborden en omleidingen. Veiligheid en doorstroming van verkeer worden volgens Dragt ook beperkt door de onervarenheid van lokale overheden. Gemeenten en provincies zouden minder ervaring hebben met het opstellen van een veiligheids- en gezondheidsplan (V&G-plan), waarin opdrachtgever en aannemer afspreken maken over de wegafzetting rond het project. Daarnaast zou de rijksoverheid de doorstroming van het verkeer meer prioriteit geven dan de veiligheid. De Vianed-leden stellen daarentegen het welzijn van hun personeel boven alles. ‘Veiligheid is van levensbelang’, aldus Dragt. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) geeft toe dat aannemers niet ‘voortdurend gecontroleerd kunnen worden’. Gemeenten zouden daar niet altijd de personele capaciteit voor in huis hebben. De organisatie voegt hieraan toe dat in een werkgroep met het CROW – een organisatie die nationaal richtlijnen vaststelt voor verkeersveiligheid – gepraat wordt over de verbetering van verkeerssituaties rond herstelwerkzaamheden.

Ergeren

Vianed en VNG reageren op een rapport van de ANWB. Hieruit blijkt dat veel weggebruikers zich ergeren aan de slordige plaatsing van verkeersborden bij wegwerkzaamheden. Daarnaast zorgen onduidelijke omleidingen voor ergernis. Dragt bevestigt de betreurenswaardige kwaliteit van veel omleidingen, maar speelt de bal opnieuw door naar de overheid. Die zou verantwoordelijk zijn voor de routes.

Reageer op dit artikel