nieuws

Van Houten: Ik wil het zelf goed hebben

bouwbreed

moerkapelle – Fred van Houten is een typische ondernemer. Hij is druk, praat aan een stuk door en laat zich door niets of niemand tegenhouden. Van Houten is directeur-eigenaar van de gelijknamige groothandel in gereedschappen en specialistische bouwapparatuur. ‘Ik wil het zelf goed hebben’, motiveert de zakenman de gedrevenheid waarmee hij zijn onderneming leidt.

De voormalige commando laat graag zien waar hij trots op is. In de ontvangstruimte van de onderneming poseert hij op twee foto’s in glimmende lijsten met zijn gezin. Vader en dochter lachen de fotograaf gepast toe. Vrouw en zoon kijken rustig in de camera. ‘Voor dit mannetje doe ik het nog’, zegt Van Houten als hij naar foto loopt en op zijn zoon wijst.

Internet

Enkele jaren geleden wilde Van Houten de zaak verkopen. Maar de directeur-eigenaar gooide het roer om nadat zoon Alex besloot om de zaak over te nemen. ‘Daardoor ben ik nu veroordeeld tot acht jaar langer werken’, zegt Van Houten met gevoel voor drama. Sinds zijn zoon zich met de zaak bemoeit, breekt Van Houten ook het hoofd over internet. Een modern verkoopmiddel dat door zijn zoon vurig wordt aangehangen, maar door de ervaren rot in het vak nog niet echt wordt vertrouwd. ‘Uiteindelijk gaat het toch om het directe persoonlijke contact’, schuift hij de enthousiast plannen van zijn zoon terzijde. De groothandel in gereedschappen werd door Van Houten in 1980 in een bovenwoning in Gouda gestart. Hij leende de telefoon van zijn buurvrouw om zijn eerste contracten af te sluiten. Drie jaar later bouwde Van Houten in Moerkapelle zijn eerste eigen bedrijfsruimte. Hier houdt hij nog steeds kantoor, hoewel het pand inmiddels wel verschillende keren is uitgebreid om de steeds groter wordende klantenkring van Van Houten te kunnen bedienen. De onderneming rekent de grootste bouwbedrijven van Nederland tot zijn afnemers. Van Houten weet nog goed hoe de aanbesteding van zijn nieuwbouw in die tijd verliep. ‘Vroeger moest je iedere offerte die je aanvraagt bij de aannemersvereniging melden. Daar werd dan de pot verdeeld en ondertussen de prijs omhooggeduwd.’ Hoewel Van Houten zich nog boos lijkt te maken over de gang van zaken, is hij niet echt onder de indruk van de recente invallen van justitie die aan dergelijke praktijken een eind moeten maken. ‘Het is een politieke stunt om zieltjes te winnen’, verwijst hij naar de verkiezingsstrijd die op het moment de landelijke politiek in zijn greep heeft. Voor het pand staat sinds kort een groot bord. ‘Te Koop’ staat erop. Van Houten heeft sinds de toetreding van zijn zoon tot het bedrijf een nieuwe impuls gekregen en bouwt nu een nieuw bedrijfspand langs de A12. De nieuwe huisvesting gaat zo’n 9 miljoen euro kosten. De enorme investering, Van Houten maakt met zijn onderneming een omzet van zo’n 14 miljoen euro, wordt deels gefinancierd met de verkoop van het oude pand. Dat moet iets minder dan 2 miljoen euro opbrengen. De rest van de investering voor de nieuwbouw financiert Van Houten voor een groot deel met een lening.

Zandvlakte

Met dergelijke investeringen moet Van Houten wel optimistisch zijn. En dat is hij ook, tenminste, voor zover het zijn eigen onderneming betreft. ‘Het gaat niet goed met Nederland’, merkt Van Houten op als hij in zijn Mercedes langs een leeg bedrijfspand zoeft. Wat dat betreft is hij ook nog niet helemaal zeker van de verkoop van zijn oude bedrijfspand. ‘Er is nog maar weinig belangstelling.’ Maar als Van Houten bij de nieuwbouw aankomt is hij zijn zorgen weer vergeten. Trots kijkt hij naar de zandvlakte net buiten Moerkapelle waar begin 2003 zijn nieuwe huisvesting moet staan. Op regelmatige afstand van elkaar steken de heipalen, geleverd door een van de klanten van Van Houten, de kop net boven de grond uit. ‘Dit is echt de kroon op mijn werk.’ ‘Dit is echt de kroon op mijn werk’

Reageer op dit artikel