nieuws

Van der Valk houdt zich in Spanje ook niet aan de regels

bouwbreed

barcelona – Van der Valk heeft niet alleen in Nederland moeite zich aan de voorschriften te houden. Ook in Spanje lapt het hotelconcern de regels aan zijn laars. ‘We gaan er voortaan elk jaar heen om de boel te controleren’, zegt Josep Amat, wethouder van stadsontwikkeling van de badplaats S’Agaro.

De vlag met de toekan wappert al meer dan tien jaar aan de Costa Brava. Hotel Barcarola was sinds 1989 onder beheer van Ad Slotboom en zijn vrouw Carolien, een nicht van Gerrit van der Valk. Onder zijn directie opende het hotel in de zomer van 2000 met vel toeters en bellen een nieuw hotel achter het bestaande hotel-restaurant Barcarola. Na een maand konden de gasten op last van de gemeente hun koffers weer pakken. Het bleek dat Van der Valk zich niet aan de voorschriften had gehouden. In plaats van de afgesproken veertig kamers telde het hotel bij een controle plotseling zestig kamers. Van der Valk had op eigen houtje de bovenverdieping, bedoeld als ruimte voor installaties, ingericht als hotelkamers. Het gebouw was daardoor ook nog eens 30 centimeter hoger geworden. De gemeente St. Feliu gaf opdracht het hotel onmiddellijk te sluiten. De wethouder, afgemeten: ‘Het was wat moeizaam werken met de heer Slotboom. We hebben de bouw ook al drie keer moeten stilleggen.’ In een interview met Horeca Spanje vertelt Slotboom over de verbouwing. ‘Eigenlijk bleven alleen de buitenmuren staan. De verbouwing is verscheidene malen stilgelegd. De eerste keer zes maanden, omdat de vergunning nog niet rond was. De tweede keer zes maanden, omdat de buren een hoge muur niet wilden en erover klaagden. De gemeente St. Feliu is niet bepaald meegaand, dus was geduld en financieel uithoudingsvermogen vereist.’ Inmiddels is het dak weer 30 centimeter gezakt en werkt het hotel volgens de regels. ‘Maar voordat het nieuwe seizoen begint, gaan we kijken of er niet opnieuw met de voorschriften is gesjoemeld’, aldus wethouder Amat.

Reageer op dit artikel