nieuws

Utrecht krijgt huis van 1,80 meter breed

bouwbreed

rotterdam – Tussen twee woningen aan de Utrechtse Oudegracht verrijst binnenkort het smalste huis van Nederland. Architect ir. Robert Winkel ziet mogelijkheden voor de realisatie van een moderne woning van 65 vierkante meter in de huidige 1,80 meter brede fietsenstalling op de locatie. Dat vergt wel een inventieve omgang met de regels van het Bouwbesluit.

Een bed overdwars zit er voor de toekomstige bewoner van de Oudegracht 387 niet in. ‘Maar plaats je het bed in de lengte, dan kun je er met zijn tweeën in’, relativeert Winkel. ‘Ik denk dat een huis nog bewoonbaar is bij een breedte van 1,70 meter. Als architect ben je alleen meer bezig met de inrichting dan met het ontwerpen van de woning.’

Onmogelijk

Crux in het plan van de Rotterdamse architect is een stalen hoofddraagconstructie bestaande uit twee dozen, die door trappen met elkaar worden verbonden. Beide stalen doosjes staan met vier benen op een betonvloer op zand. Alle krachten voeren terug op de kolommen. Winkel koos voor die oplossing met het oog op het Bouwbesluit. Dat lijkt het ongewone project aan de Oudegracht op het eerste gezicht namelijk onmogelijk te maken: een van de eisen is, dat de draagconstructie van een pand overeind moet kunnen blijven wanneer de omliggende panden wegvallen. Leentjebuur spelen met de constructie van de nummers 385 en 389 is dus verboden. Geen punt, stelt Winkel, want gevel en dak zijn geen onderdeel van de hoofddraagconstructie van een gebouw. Winkel: ‘Je rekent het hele project kapot wanneer je die wel dragend probeert te maken.’ De glazen gevels en het dak van gepotdekselde glazen lamellen die de woning moet krijgen, kunnen dus wel worden verbonden met de omliggende panden.

Glazen lamellen

Daarmee ontstaat in de smalle kier tussen de uit de jaren dertig stammende bebouwing plaats voor een woning met een diepte van 13 meter en een hoogte van 11 meter. Vanaf de voordeur voert een gang naar een ontsluiting midden in het pand. Hiervandaan voeren trappen omhoog waarlangs alle functies zijn geordend. De trappen bieden lange zichtlijnen die reiken tot aan het glazen dak. De twee dozen, die elk steunen op vier stalen kolommen van 80 bij 80 millimeter, herbergen elk hun eigen functies. Op de eerste verdieping van de één is ruimte voor een slaapkamer, de andere bevat een badkamer. De achterzijde is van een vide voorzien. De glazen lamellen waarmee het dak wordt uitgerust – een procédé dat Winkel eerder toepaste in het 25kV-gebouw in Rotterdam – kunnen bij goed weer open. De woonkamer op de bovenverdieping verandert dan in een soort dakterras. Door de plaatsing van twee consoles aan de achtergevel ontstaat op de bovenste verdieping een overstek van ongeveer 2 meter. De vloer ervan wordt uitgevoerd in glas. De daglichttoetreding in de woning blijft daardoor maximaal. De krachten op de dragende kolommen blijven beperkt doordat lichte houten vloeren worden toegepast. De gemeente Utrecht is bereid een uitzondering te maken ten aanzien van de vereiste omvang van de kamers. Volgens het Bouwbesluit is een ruimte minimaal 3,50 bij 3,50 meter. Winkel: ‘Maar dat heeft niets te maken met veiligheid. Het is een regel die excessen moet voorkomen. En daarvan is natuurlijk geen sprake als een particuliere opdrachtgever er zelf om vraagt.’

Interessante proef

Voor de gemeente is het project dan ook een interessante proef, want er zijn meer stegen in de Utrechtse binnenstad die op vergelijkbare wijze zouden kunnen worden ingevuld. Een vierde laag in de woning wil de gemeente overigens niet toestaan. Aan de binnenzijde is het woekeren met ruimte. Winkel wil onder meer ruimte winnen door deuren uit te rusten met kastruimte. Ze zouden kunnen draaien om de buizen van afvoer en waterleiding. De bouwtijd zou door prefabriceren niet meer dan drie maanden hoeven te kosten. Winkel schat dat de staalconstructie in drie dagen overeind kan worden gezet met licht materieel en dat de gevel in drie weken kan zijn gemonteerd. ‘Dat is belangrijk, omdat je bouwt aan een smalle gracht.’ Of Oudegracht 387 met 1.80 meter werkelijk het smalste huis van Nederland wordt, staat overigens niet vast. Maar bekende Nederlandse voorbeelden lijken het vooralsnog af te leggen tegen Winkels plan. Een aantal ‘smalste panden’ langs Amsterdamse grachten vallen in ieder geval af: ze blijken bij nader inzien achteringang van een ander pand of ze lopen achter het huis ernaast door. Het smalste bekende winkelpand (1,85 meter) aan de Singel in Amsterdam loopt naar achteren breder uit en heeft daar een gevel van 5 meter. ‘Het lijkt er dus op dat wij echt het smalste huis gaan bouwen’, zegt Winkel. ‘Wie dat bestrijdt mag zich melden.’ Projectgegevens

ontwerp Robert Winkel Architecten, Rotterdam

opdrachtgever F. van Vliet

geschatte bouwsom 180 tot 225 duizend euro

geschatte bouwtijd twee tot drie maanden

Reageer op dit artikel