nieuws

Universiteit Wageningen: pogingen tot sloop proefbakken beneden peil

bouwbreed Premium

wageningen – De Rijssense projectontwikkelaar Roelof & Haase deed de afgelopen dagen twee deels geslaagde pogingen om proefbakken op het voormalige terrein van de Wageningse landbouwuniversiteit te slopen. ‘Erg jammer en beneden peil’, luidt de reactie van de universiteit.

Afgelopen vrijdag werd de Wageningse wethouder Eweg op zijn mobiele telefoon gebeld door een verontruste burger die zag dat een kraan bezig was met het slopen van de proefbakken. Woordvoerder Vink van de universiteit legt uit dat de bakken begin vorige eeuw zijn aangelegd voor veldproeven van microbiologen. Hij zegt dat de bakken een historische waarde hebben omdat er tegenwoordig niet meer op deze wijze onderzoek wordt gedaan. ‘Bovendien zijn het de op een na oudste exemplaren van Europa’, aldus Vink. Wethouder Eweg heeft wel een vermoeden waarom de projectontwikkelaar een kraanmachinist opdracht gaf om de bakken zo veel mogelijk te beschadigen: ‘Hij heeft het terrein van de universiteit gekocht en wil er kantoren bouwen. Die bakken staan hem in de weg.’ De gemeente was nog in gesprek met Roelof & Haase om de proefbakken op te nemen in de bebouwing. De bakken kwamen in aanmerking voor een monumentale status. De wethouder liet vrijdag direct de sloop op het terrein stil leggen, maar daar trok de projectontwikkelaar zich weinig van aan. ‘Vandaag liet Roelof & Haase weer een kraan komen en die heeft de bakken die nog intact waren ook vernield’, zegt de wethouder. De gemeente is het nu beu en heeft een proces verbaal op laten maken. Een microbioloog van de universiteit, de heer Akkerman, heeft vijfentwintig jaar geleden zelf nog onderzoek gedaan in de proefbakken. Hij liet weten dat hij er persoonlijk geen bezwaar tegen heeft dat de bakken worden gesloopt. ‘Maar de manier waarop het gebeurt vind ik respectloos.’ Projectontwikkelaar Roelof & Haase wil vooralsnog geen commentaar geven.

Reageer op dit artikel