nieuws

Stroef asfalt voor TT-circuit in Assen

bouwbreed Premium

assen – De TT-races in Assen worden dit jaar gehouden op asfalt met een specifieke opbouw. Medewerkers van het aannemersbedrijf Koop Tjuchem leggen momenteel de laatste hand aan het nieuwe wegdek van het circuit.

Bij het aanleggen wordt bijzondere aandacht besteed aan de stroefheid van de toplaag. Het oppervlak van nieuw asfalt is altijd wat glad door een dunne bitumenfilm. Die gladheid verdwijnt na verloop van tijd vanzelf, maar is op een circuit uiteraard ongewenst. Bij het aanbrengen wordt het asfalt afgestrooid en ingewalst met steenslag. De steentjes veroorzaken kleine gaatjes in het wegdek, waardoor de aanvangstroefheid ontstaat. Het opnieuw asfalteren is de derde fase van een totale vernieuwing van het Drentse circuit. De stichting Circuit van Drenthe laat voor in totaal 50 miljoen gulden de racebaan ‘upgraden’. Dat gebeurt in vier fases die telkens van oktober tot april lopen, zodat in het zomerseizoen het circuit volop gebruikt kan worden. De organisatie wilde het circuit niet alleen laten opknappen, maar ook grootschalig moderniseren. De werkzaamheden zijn in het seizoen 1998 begonnen met de bouw van een grote tribune. Deze biedt ruimte aan zesduizend zitplaatsen die beschut worden door een overkapping van ruim 200 meter lengte. In de eerste fase kreeg het circuit ook een kleine vijftig viprooms en twee nieuwe restaurants. In de periode 2000/2001 werden het mediacentrum en de race control plus pitsboxen (verblijven voor coureurs, monteurs en ander personeel) neergezet. Dit seizoen staat vooral in het teken van het vernieuwen van de baan zelf.

Reageer op dit artikel