nieuws

‘Strijd tegen reisurenregeling onzinnig’

bouwbreed

leeuwarden – De strijd van tegen de reisurenregeling in de bouw is ‘volstrekt onzinnig’ en kost door de stakingen alleen maar ‘klauwen met geld’. Dat vindt – opmerkelijk genoeg – algemeen directeur C. Tadema van het gelijknamige bouwbedrijf uit Leeuwarden. Tadema is de eerste werkgever die de opstelling van het NVOB en het AVBB in het huidige cao-conflict openlijk bekritiseert. Als het aan hem ligt, stappen de organisaties vandaag nog over de reisurenregeling heen en sluiten snel een nieuwe cao af met de vakbonden. ‘Want dat gebeurt uiteindelijk toch wel’, meent Tadema. ‘Elk keer weer zetten ze de hakken in het zand, om daarna toch akkoord te gaan met de eisen van de bonden. Het is allemaal gehannes om niets.’

Het gaat er bij Tadema niet in dat de werkgeversorganisaties strijden tegen ‘zoiets futiels’ als de reisurenregeling, terwijl er veel prangendere zaken zijn die opgelost moeten worden. ‘Trek liever ten strijde tegen de overdreven bouwvoorschriften, isolatienormen en brandveiligheid. Die dwaasheid maakt ons product onnodig duur. Het is ook echt ongelooflijk als je ziet wat er in veertig jaar bijgekomen is aan regelgeving. Terwijl we nog steeds hetzelfde product maken.’

Reactie

Nog zoiets waar Tadema zich veel drukker over maakt dan de reisuren: de administratieve rompslomp door bijvoorbeeld de kilometerbijtelling en onkostenvergoedingen. ‘Tegen dat soort ellende zouden we ons veel sterker moeten weren. Als je ergens op wilt besparen, moet je dat daar doen.’ Tadema heeft zijn kritiek in een brief aan het NVOB verwoord. Een reactie heeft hij vooralsnog niet gekregen. ‘Het blijft daar angstig stil. Op de komende districtsvergadering van het NVOB zal het wel even ter sprake komen, maar de volgende dag zitten we met z’n allen in Athene. Gezellig met de collega’s’, zegt Tadema ironisch. De huidige stakingen in de bouw noemt de Leeuwardense aannemer ‘een verspilling en onnodig geruzie met onze mensen’. Zelf kreeg zijn onderneming ook bezoek van de vakbonden, maar Tadema wist zijn medewerkers over te halen het werk niet neer te leggen. ‘Gelukkig maar’, aldus Tadema. ‘Een paar dagen het werk stil, kost ontzettend veel geld. Daar kan je een hoop kilometers voor betalen.’

Reageer op dit artikel