nieuws

Stichting Biezenlanden biedt twee keuzemogelijkheden

bouwbreed

dordrecht – Een stichting moet de oplossing bieden voor de sloop en herbouw, respectievelijk verbouw van de vijftig probleemwoningen in de Dordtse wijk Biezenlanden. De bewoners krijgen de keus uit een deel herstellen en een deel verkopen, of allemaal verkopen. In het laatste geval ontwikkelt de stichting Biezenlanden een nieuw project.

De stichting krijgt een raad van commissarissen met twee vertegenwoordigers van Woningborg, een van de eigenaren, een van de gemeente Dordrecht en een onafhankelijke deskundige. Dat staat in het Plan van Aanpak 50 DuBo-woningen, opgesteld door Woningborg uit Gouda. Het plan werd gepresenteerd op een persbijeenkomst in het bijzijn van staatssecretaris Remkes. ‘De komst van de staatssecretaris staat los van de oplossing’, verzekerde een woordvoerder van Woningborg. Remkes: ‘Ik kom niet met een zak geld. VROM heeft geen verantwoordelijkheid in deze zaak. De betrokken partijen moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Zo zit de structuur in elkaar.’ ‘Maar het plan is destijds aangeprezen door VROM’, aldus een gedupeerde bewoner. Remkes: ‘Ik heb de verkoopfolder ook gelezen. Het was een DuBo-experiment.’ ‘U denkt toch niet dat wij zo’n experiment hebben willen kopen?’, stelde de bewoner.

Negatief

De eigenaar/bewoners reageerden in eerste aanzet negatief op het Plan van Aanpak. ‘We willen onteigend worden, dan komt de waarde van onze woningen op een heel ander bedrag uit’, zei de één. ‘Dit is een lege zak, geen werkelijke keuze’, zei een ander. ‘Wij vragen alleen de marktwaarde, we hebben het niet eens over vergoeding van de emotionele schade’, aldus een derde. Remkes: ‘Dit is geen informatieavond. Ik beloof dat ik in april of mei terugkom om me op de hoogte te stellen.’ Hij zei ook dat het systeem van de GIW-regeling en de Raad van Arbitrage op de helling moet. ‘Waar we naartoe moeten, is een laagdrempelig, goedkoop loket voor bouwzaken.’ Het Plan van Aanpak gaat uit van een gegarandeerd budget van 8,7 miljoen euro. Daarvan moet 2,7 miljoen euro komen van Evopan, de leverancier van de bouwelementen. Het bedrijf is in gebreke gesteld.

Reageer op dit artikel