nieuws

Steunbalken tillende Beamlifter spaart ‘onze jongens’

bouwbreed

Een zware balk via ladders naar boven tillen en vervolgens met stempels op de juiste hoogte vastzetten? Zo’n lange, onhandelbare, rugbrekende balk om betonconstructies te ondersteunen? Dat moet toch arbo-vriendelijker kunnen. octrooi

nummer: 1019304 houder: Vite beheer, Voorthuizen, A. Tukker uitvinder: A. Tukker

‘Ik denk dat we binnen twee maanden aan de weg zullen gaan timmeren en starten met demonstraties’, zegt een optimistische Adri Tukker senior. ‘We zijn nu nog niet zover, maar deze vinding is straks niet meer weg te denken uit bouwend Nederland.’ Onderwerp van gesprek is Tukkers Beamlifter, een compacte, pneumatische liftinstallatie voor het optillen van zware steunbalken voor betonconstructies. De uitvinder is betonbouwer en het viel hem op dat de utiliteitsbouw steeds hogere verdiepingen krijgt. Tukker: ‘Dat betekent een steeds zwaardere belasting voor onze jongens en daarom hebben we dit ding ontwikkeld. Dat maakt het werken veel prettiger en de jongens zijn dan ook erg enthousiast.’ Onverwacht bijkomend voordeel is de veel nettere werkvloer, omdat iedereen er rekening mee houdt dat de Beamlifter er overheen moet. Een op te tillen balk moet nog steeds handmatig in de aluminium steun van de Beamlifter worden gelegd. Aan deze steun zit een stalen kokerprofiel van 170 centimeter dat past om een tweede, even lang kokerprofiel  verbonden met een vierwielige onderstellage. Volgens de octrooitekst past het bovenste kokerprofiel in de onderste koker, maar volgens bijgevoegde schetsmatige tekening is het juist andersom. In de onderste koker zit een pneumatische, dubbelwerkende cilinder met een maximale slag van 160 centimeter. Of zou het toch 1800 millimeter zijn zoals het op een andere pagina staat? Een compressor met een maximale druk van 10 bar levert de benodigde luchtdruk, de bediening gaat via een simpel ventiel. Het bijzondere zit volgens de uitvinder in de compactheid van de installatie en in de toepassing van pneumatiek in plaats van hydrauliek. De pneumatische componenten zijn niet speciaal ontwikkeld en algemeen verkrijgbaar.

Aanpassingen

Tukker is ongeveer driekwart jaar beziggeweest met zijn vinding, die op dit moment nog een beetje wordt aangepast met het oog op de marktintroductie. Met wat andere aanpassingen zou zijn idee natuurlijk ook bruikbaar zijn voor het omhoogbrengen van personeel. Zo’n variant komt er waarschijnlijk ook: een hoogwerkertje onder de naam Liftmate. Geen octrooi aanvragen was geen optie voor Tukker: ‘Eind jaren zestig ontwierp mijn vader een handig hulpmiddel voor zijn werk als metselaar. Hij heeft dat nooit gepatenteerd en vervolgens zijn anderen er mee aan de haal gegaan. Dat wilde ik deze keer voorkomen en daarom hebben we het goed dichtgetimmerd met een octrooi. Als iemand zoiets dergelijks wil maken kan dat, maar dan moet hij wel even langs ons.’

Reageer op dit artikel