nieuws

Stemming door stakende bouwvakkers grimmiger

bouwbreed Premium

den haag – Het moreel bij de stakende bouwvakkers blijft volgens de bonden hoog. Gisteren schreven nog eens 1500 mensen zich als staker in. Verspreid over het hele land hebben sinds Pasen 4500 mensen het werk neergelegd.

In de zuidelijke provincies werd een groot aantal minder grote projecten stilgelegd. De bonden kiezen bewust voor deze strategie om zo ook de kleinere aannemers te treffen. FNV-woordvoerder J. Bos: ‘Het valt niet mee om deze kleine projecten te vinden. Maar we zijn naar de bedrijven zelf toe gegaan en hebben daar opgeroepen tot staking.’ Bij Rotterdam werd een asfaltcentrale geblokkeerd met dicht tegen elkaar geparkeerde auto’s van kaderleden van de bonden. J. Arensman van Het Zwarte Corps (HZC) sluit gelijksoortige acties bij andere asfaltcentrales niet uit. ‘Er zijn er nog veel meer’, zegt hij bij herhaling. Vrijwel alle stakers hebben het werk in ieder geval tot 11 april neergelegd. ‘De mensen bepalen zelf hoe lang ze staken. Maar er wordt opgeroepen tot een staking voor onbepaalde tijd’, legt Bos uit. Volgende week donderdag organiseren de bonden in verschillende plaatsen regionale actiebijeenkomsten. Twee dagen daarvoor houden de steigerbouwers een landelijke actiedag in de Jaarbeurs in Utrecht.

Nervositeit

De stemming op de bouwplaatsen wordt steeds grimmiger. Actiecoördinator van FNV Bouw B. Wilms: ‘De nervositeit neemt toe. Blijkbaar raakt het ze nu wel. Maar we gaan net zo lang door totdat de werkgevers weer als volwassen mensen aan tafel gaan zitten.’ Het Algemeen Verbond Bouwbedrijven (AVBB) wilde gisteren niet meer kwijt dan het aantal gemelde stakers. Dat komt bij de federatie voor werkgevers in de bouw neer op vijfhonderd.

Reageer op dit artikel