nieuws

Steenfabriek haalt eeuwfeest net niet

bouwbreed Premium

Steenfabriek haalt eeuwfeest net niet

delfzijl – Met het eeuwfeest in zicht sluit steenfabriek Hijlkema BV uit Delfzijl definitief zijn deuren. Een sterke omzetdaling in de laatste jaren als gevolg van een teruglopende orderportefeuille betekent het einde van het bijna honderdjarige familiebedrijf. Zowel in de nieuwbouw als de utiliteitsbouw is de afzet met 20 procent teruggelopen. Ook kan het bedrijf niet voldoen aan de strengere milieueisen en nieuwe wetgeving op het gebied van arbeidsomstandigheden. Op 1 mei wordt de productie stopgezet. In 1903 begon de familie Hijlkema in Delfzijl met de fabricage van bakstenen. Tot aan 1945 richtte de fabriek zich op het vervaardigen van buitenmuurstenen, daarna alleen nog op stenen voor binnenmuren. Hijlkema is één van de laatste zelfstandige familiebedrijven in de baksteenindustrie in ons land. Volgend jaar zou het bedrijf zijn honderdjarig bestaan vieren. Begin jaren zeventig beleefde de fabriek zijn hoogtijdagen. De laatste vijf jaar lag de gemiddelde productie op 9,5 miljoen stenen in waalformaat per jaar. De sluiting betekent dat elf medewerkers hun baan verliezen.

Reageer op dit artikel