nieuws

Stakingsbrekers blijven weg bij Stam+de Koning

bouwbreed Premium

tilburg – De vakbonden waren er goed op voorbereid. Met zes man gingen zij maandagochtend vroeg naar de bouwplaats van Stam+de Koning in Tilburg. De aannemer zou daar de staking willen breken met nieuw personeel en dat moest voorkomen worden. Maar bij aankomst troffen zij slechts een boze uitvoerder.

‘Daar is het hek.’ De uitvoerder van het bouwproject aan de Enschotseweg is boos. De kaderleden van de vakbonden zijn zonder zich te melden de bouwkeet binnengelopen en dat is niet volgens de regels. ‘Jullie maken me helemaal kapot’, tiert hij verder. De uitvoerder voelt zich genomen. Zijn project zou het enige zijn dat in Tilburg is stilgelegd. Ben Wilms, leider van de vakbondsdelegatie, sust de zaak en gaat met de uitvoerder naar binnen om het een en ander recht te zetten. Buiten de bouwkeet is nog goed te horen hoe de uitvoerder met stemverheffing zijn hart lucht. ‘Hij staat op scherp’, lacht een bouwvakker. Hij begrijpt best waar zijn baas zich zo’n zorgen om maakt. De appartementen die op het terrein worden gebouwd moeten over enkele weken worden opgeleverd. Wanneer het project te veel uitloopt, krijgen de kopers een probleem. Waar moeten zij dan wonen? Daarnaast hangen de aannemer schadeclaims boven het hoofd wanneer niet op tijd wordt opgeleverd.

Achterstand

De vakbondsmensen zijn voor niets extra vroeg uit hun bed gestapt. De uitvoerder moet de achterstand van twee weken inhalen met een ingehuurde kraanmachinist, één ‘zelfstandige zonder personeel’ (zzp’er) en twee mensen die in de ziektewet zitten. Zij proberen om op deeltijdbasis weer voorzichtig aan de slag te gaan. Zo’n vijftien mensen zitten door de staking thuis. Jan, hij werkt in het kader van zijn herstel deze week drie dagen, begrijpt de bonden wel. Maar ziet ook een andere kant. ‘Als ik zou gaan staken zou me dat 400 gulden per week kosten. Ik kan bij de mensen niet in de portemonnee kijken, maar er zijn er bij die hebben een flinke hypotheek.’ De vakbondsmensen kruipen bij elkaar. De sfeer is gespannen. De aanwezige bouwvakkers lopen met een grote boog om het groepje heen. ‘Met mij hoef je niet te praten, ik heb geen interesse’, laat een jonge onderuitvoerder weten. Hij vindt de staking maar onzin. ‘Er is een goede kilometervergoeding en je verdient al 10 procent boven het landelijk gemiddelde.’

Onder druk

Als Wilms weer naar buiten komt is hij tevreden. De uitvoerder toonde begrip en heeft toegegeven dat er mensen voor het weekend onder druk zijn gezet om maandag weer te gaan werken. Maar de uitvoerder zelf, die zijn naam liever niet geeft, denkt hier heel anders over. Hij legt uit dat zijn metselbedrijf graag weer aan de slag wil. De onderuitvoerder van het metselwerk heeft daarom FNV Bouw gebeld. De vakbond heeft daarop in een fax laten weten dat dat niet kon. De uitvoerder ontkent dat er contact is geweest met de werknemers . ‘Als ik een nieuwe metselbaas wil, dan heb ik dat binnen een half uur geregeld. Maar dat doe ik niet. Want je moet je aan de regels houden’, onderstreept hij zijn betrouwbaarheid. Wanneer Wilms weg is, laat de uitvoerder doorschemeren dat zijn begrip niet erg diep zit. Hij doet het conflict af als ‘politieke spelletjes’ en begrijpt niet waarom de bonden juist zijn bouwplaats hebben uitgekozen. ‘Dit is maar gewoon een simpel bouwke’, zegt hij terwijl hij door het raam naar de lege steigers kijkt. ‘Het beste kun je allemaal weer gewoon gaan werken. Dat is voor heel Nederland goed. Niet zeuren.’ De vakbondsmensen in Tilburg maken ondertussen nieuwe plannen. Vandaag zijn kleine bouwlocaties bij Hilvarenbeek en Rijen aan de beurt.

Reageer op dit artikel