nieuws

Schiphol krijgt watervrije urinoirs

bouwbreed

weesp – Techno Trade uit Weesp is de uitvinder van het watervrije urinoir. Twee jaar geleden bracht directeur M. Senteur zijn vondst via sanitairfabrikant Sphinx op de Nederlandse markt. Daaraan ging drie jaar ontwikkelen vooraf. Enkele duizenden watervrije urinoirs hebben inmiddels hun weg gevonden naar bijvoorbeeld restaurants en kantoren. Schiphol vervangt in de komende jaren alle ruim driehonderd urinoirs door de nieuwe waterloze toiletten. Dat scheelt de luchthaven jaarlijks per urinoir ruim 400 euro aan water en onderhoudskosten.

Schiphol zal na installatie van de nieuwe toiletten zijn verlost van leed als verstoppingen en verkalking van de leidingen. Senteur: ‘Urinesteenvorming is een reactie tussen de mineralen die in het water zitten en urine. Die urinesteen zet zich af in de leidingen, waardoor verstoppingen ontstaan. Van tijd tot tijd worden de urinoirs daarom van de wand gehaald en de leidingen weer schoongefreesd. Een tijdrovende, kostbare ingreep. Die verstoppingen zitten meestal in de eerste meter na het urinoir. Schiphol had enorm veel problemen met verstoppingen.’

Er is heel wat overredingskracht voor nodig geweest, zegt Senteur, om het waterloze urinoir aan de man te brengen. ‘Men denkt al snel dat het zonder water een grote smeerboel wordt. We hebben het tegendeel inmiddels bewezen. Doordat je het water weglaat, verdwijnt niet alleen die stankreactie en die urinesteenvorming, van achtergebleven kalkresten die op het materiaal indrogen na het spoelen, is ook geen sprake meer. En vergeet vooral ook niet dat er veel water wordt bespaart, zo’n 6 liter per gebruiker.’

PolyGraniet

Het watervrije urinoir is ook leverbaar in het voor Europa splinternieuwe PolyGraniet. Dit is de merknaam waaronder sinds kort sanitairproducten worden gemaakt van polyethyleen. Het product is afkomstig uit Zuid Afrika; Technotrade verzorgt de invoer, assemblage en de distributie op de Nederlandse markt. Senteur liep in Zuid Afrika bij toeval tegen het materiaal aan. ‘Ik was daar uitgenodigd om op een beurs het watervrije urinoir te demonstreren, maar het monster van keramiek kwam vanuit Nederland in barrels aan. Ik kwam toen in contact met een fabrikant die daar al jaren polyethyleen verwerkt tot toiletten, wastafels, wastroggen en ook urinoirs. In Zuid Afrika wordt het materiaal op grote schaal gebruikt omdat het geen recyclewaarde heeft. Wat er waarde heeft, wordt onmiddellijk gesloopt en via de lommerd voor een paar rand verhandeld. Behalve dat het materiaal nauwelijks waarde heeft, is het ook nog eens uitermate vandaalbestendig.’ Hoofdzakelijk vanwege dit laatste aspect besloot Senteur het product naar Europa te halen. ‘Het materiaal kent vele voordelen boven keramiek en roestvaststaal. Het doet warmer aan, brandt slecht en polyethyleen is op zich gerecycled materiaal waardoor het heel betaalbaar blijft. Keramisch sanitair is drie keer zo duur, rvs kost gauw vijf tot acht maal zo veel. Polygraniet is hét materiaal voor risicovolle plaatsen, daar waar het sanitair zwaar wordt belast.’ In ergonomisch opzicht is het geringe gewicht van het nieuwe sanitair voor de installateur aantrekkelijk. Gedetineerden van een Zoetermeerse gevangenis mochten zich, om het materiaal te testen, extreem uitleven op het nieuwe, veerkrachtige product. Ongeschonden kwamen de urinoirs uit de strijd. Dit heeft erin geresulteerd dat justitie opdracht heeft gegeven om bij nog een aantal gevangenissen de proef wat uit te breiden, waarbij ook een aantal combo’s wordt gemonteerd. Dit is een toilet en fontein ineen. Een compact geheel, bijzonder geschikt voor kleine ruimten. Het materiaal kan in meerdere kleuren worden geleverd.

Bolletjesslikkers

Op een Almeerse basisschool zijn sinds een week enkele watervrije polygranieten wc-potten in gebruik. Ook bolletjesslikkers krijgen met het materiaal te maken. In een tot portable cel verbouwde zeecontainer worden binnenkort enkele polyethyleen combo-units geplaatst. Verder is er vanuit de recreatieve sector, zegt Senteur, een overweldigende belangstelling voor het polygraniet.

Reageer op dit artikel