nieuws

Schilders bang voor ‘crimineel’ imago

bouwbreed Premium

den haag – De schildersbranche gaat voorlopig geen jongeren opleiden die in een justitiële inrichting hebben gezeten. Schildersbedrijven willen daarmee voorkomen dat er bij opdrachtgevers een ‘verkeerd’ beeld ontstaat van de sector. ‘We kunnen niet in verband worden gebracht met criminaliteit.’

De schildersbranche werkt daarom ook niet langer mee aan Work-Wise, een project van elf jeugdinrichtingen in Nederland, dat zich richt op de reïntegratie van ontspoorde jongeren in de maatschappij. Uitgerekend morgen zou het opleidingscentrum voor schilders SVS een eerste ontmoeting hebben met de organisatie van Work-Wise. Het besluit om niet meer mee te doen, volgt na publicaties in diverse dagbladen over de deelname van schilders, wegenbouwers en installateurs aan het reïntegratieproject. Vooral schildersbedrijven zijn geschrokken van die berichtgeving. ‘Opdrachtgevers zouden het kunnen opvatten alsof we nu criminelen gaan werven’, legt directeur J.A. Verschoor van opleidingscentrum SVS uit. De zaak ligt volgens hem uiterst gevoelig: schilders verrichten vaak werkzaamheden in woningen van particulieren en worden daarbij dikwijls alleen gelaten. ‘Particulieren moeten schilders kunnen vertrouwen. Als het beeld ontstaat dat wij veel ex-gedetineerden in dienst kan die vertrouwensrelatie worden aangetast.’ Directeur E. Kruiderink van werkgeversorganisatie Fosag (schilders, afwerkers en glaszetters) erkent dat het vooral een imagokwestie is. ‘Op zich is er niets verkeerds aan om ex-gedetineerde jongeren een nieuwe kans te bieden, maar de schildersbranche mag niet worden geïdentificeerd met criminelen. Dat schilders zich zorgen maken over het imago van hun branche, snap ik heel goed.’

Vergrootglas

Zowel Kruiderink als Verschoor meent overigens dat nooit naar buiten had mogen komen dat de branche overwoog jonge raddraaiers te gaan opleiden. Alle commotie gaat directeur B. Minjon van Work-Wise veel te ver. Volgens hem leggen de schilders de zaak onnodig onder een vergrootglas. ‘Misschien is dat vanuit hun oogpunt te begrijpen, maar je kan het ook anders zien’, meent hij. ‘Door deze jongeren in dienst te nemen, zetten ondernemers zich zelf in het zonnetje. Publiek en politiek zijn namelijk heel enthousiast over het project.’ Het stoort Minjon dat er een beeld geschapen wordt alsof er werk gezocht wordt voor zware criminelen. ‘We hebben het over jongeren tussen de 12 en 18 jaar, die in het verleden wat rottigheid hebben uitgehaald. Het gaat niet om mensen die jaren in de bak hebben gezeten.’ De wegenbouwers en installateurs volgen het voorbeeld van de schildersbranche niet. Volgens plan presenteren zij zich morgen bij Work-Wise. Adjunct-directeur J. Mohamedajoeb van Elektrowerk, het opleidingscentrum voor installateurs, zegt ‘geschokt’ te zijn dat de jongeren in kwestie plotseling worden vergeleken met zware boeven. ‘Het is juist een prima aanvullende doelgroep. We kunnen voor elkaar wat betekenen.’

Reageer op dit artikel