nieuws

Ruimtelijke ordening dreigt ratjetoe te worden

bouwbreed

den haag – De Vijfde nota ruimtelijke ordening wordt nog voor de verkiezingen door de Tweede Kamer gejaagd, waardoor de ruimtelijke ordening een ratjetoe dreigt te worden. Gisteren zijn ruim tachtig moties ingediend die in meer of mindere mate ingrijpen op de wetstekst. De Tweede Kamer wil nu al een streep halen door een aantal nieuwe woningbouwlocaties.

De politiek worstelt al een tijdje met de vraag welke rol het Rijk moet spelen bij het bepalen van nieuwe woningbouwlocaties en het trekken van rode en groene contouren. De PvdA heeft negentien moties ingediend die de positie van het Rijk proberen te versterken. De VVDdiende juist tien moties in die de verantwoording voor de uitvoering vooral bij de provincies en gemeenten legt. Zo blijft hangen wat de positie is van het Rijk ten opzichte van provincie en gemeenten bij het vaststellen van de rode contouren. Ook is vooralsnog onduidelijk of naast de contouren ook nog gestuurd gaat worden op aantallen woningen, iets waartegen de VVD grote bezwaren heeft.

Rondje Randstad

Het parlement vindt enerzijds dat het zich niet moet bemoeien met iedere woningbouwlocatie in Nederland. Anderzijds wil de Kamer bij voorbaat woningbouw op verschillende locaties verbieden. Dat hinken op twee gedachten blijkt ook uit de moties. De Tweede Kamer wil een studie naar de ontwikkeling van een compleet nieuwe stad in de Haarlemmermeer. En tegelijkertijd liggen er diverse moties tegen nieuwbouw in de Bloemendalerpolder, de Zuidplaspolder en Rijnenburg bij Utrecht. Ook verschillen de meningen over woningbouw op vliegveld Valkenburg. Sommige partijen steunen de nota om het vliegveld direct te sluiten, andere willen die beslissing uitstellen tot bijvoorbeeld 2010. Er is geen bezwaar tegen de groei van Almere tot vijfde stad van het land. Een brede kamermeerderheid steunt een motie van CDA-kamerlid Van Wijmen om binnen tien jaar een snel Rondje Randstad tussen de vier grote steden aan te leggen. Minister Netelenbos liet vorige week weten daar geen geld voor te hebben. Waarschijnlijk wordt donderdag over de moties gestemd. Vrijdag zal het kabinet zich over de moties buigen en volgende week moet de hele nota worden vastgesteld.

Reageer op dit artikel