nieuws

Productiviteit gww stijgt door duurzaam materiaal

bouwbreed

den haag – Bedrijven in de baggersector en de grond-, weg- en waterbouw (gww) kunnen aanmerkelijk besparen op onderhoudskosten wanneer ze slijtvaste materialen gebruiken. VandeGrijp uit Papendrecht levert bekledingen uit Arcoplate; een slijtvast gemaakte staalplaat van het Australische Alloy Steel International.

In de natte waterbouw blijkt de overtreffende trap nog altijd fervente aanhangers te hebben. Toeleverancier VandeGrijp kan die met zestig man personeel goed bedienen, meent algemeen-directeur ir. J. Kraaijeveld van Hemert. ‘Onze schaal sluit juist goed aan bij een sector waarin alles voortdurend onder tijdsdruk staat. Schaalvergroting heeft soms als nadeel dat communicatielijnen langer worden. Ook verandering van inkoopbeleid heeft zo zijn effecten. Goedkoop is lang niet altijd de beste koop. Tussen de werkvoorbereiding bij onze opdrachtgevers en hun site offices of schepen ligt een traject waar elke hobbel zich vertaalt in verlies aan tijd en geld.’

Chroom-carbide

VandeGrijp levert met Arcoplate, een staalplaat voorzien van een opgegoten chroom-carbide slijtlaag met een hoge slijtvastheid. Pijp- en machineonderdelen, voorzien van een bekleding uit Arcoplate gaan volgens Van Hemert langer mee. Dit levert een besparing op van kosten die worden veroorzaakt door slijtage (vervangingsonderhoud, stilliggen, manuren) en het op voorraad houden van reserveonderdelen. Arcoplate wordt als laag aangebracht op plaatstaal. VandeGrijp verwerkt dit plaatstaal in de eigen fabriek in Papendrecht. Bijvoorbeeld voor het bekleden van pijpstukken, pompen, boordleidingen, afsluiters en zuigmonden. Ook laadbakken van trucks, schuifbladen van bulldozers en grijpers van hijskranen kunnen met het materiaal worden bekleed. Bedrijfsleider R. Slieker rekent in vergelijking met de standaard gebruikte soorten staalplaat voor Arcoplate een vijf tot twintigmaal grotere slijtvastheid voor. De wederverkoper de Benelux en Duitsland maakt gebruik van de kennis die de Australische producent Alloy Steel International van Arcoplate opbouwde. Volgens Slieker toonden proeven bij diverse baggerbedrijven aan dat het materiaal ruimschoots voldoet. ‘In vergelijking met andere slijtvaste materialen zag men de levensduur van bijvoorbeeld voeringpijpen aanzienlijk toenemen. Relatief nieuw voor ons is de toepassing van Arcoplate op onderdelen van grondverzetmaterieel. In de producten van Alloy Steel zit de kennis besloten die men vergaarde in de mijnbouw in Australië. Nu kunnen Nederlandse bedrijven in het grondverzet en de zandwinning er hun voordeel mee doen’, aldus Slieker. Perspectief voor VandeGrijp als toeleverancier zit volgens Van Hemert onder meer in de groeiende behoefte aan nieuw land in bijvoorbeeld Zuidoost-Azië en Europoort. Zulke plannen vergen de inzet van grote sleephopperzuigers ofwel jumbotrailers. ‘Dergelijke schepen zijn eigenlijk enorme varende fabrieken die 24 uur per dag productie maken. Hoe minder ze voor onderhoud stilliggen, hoe beter. Maar hetzelfde geldt natuurlijk ook voor het veel omvangrijker aantal grote en middelgrote trailers. Daarvan varen er zo’n honderd op de wereld rond. Een prachtig afzetgebied voor onze nieuwe producten.’

Reageer op dit artikel