nieuws

Parkeerdek niet tegen reuzenrad bestand

bouwbreed

Parkeerdek niet tegen reuzenrad bestand

apeldoorn – In allerijl is woensdagavond op last van de Apeldoornse burgemeester De Graaf begonnen met het afbreken van het pas opgebouwde reuzenrad Jupiter. Het parkeerdek onder de Markt kan zo’n groot reuzenrad helemaal niet dragen. Ambtenaren van de afdeling Bouwtoezicht en Monumenten in het naastgelegen gemeentehuis zagen het gevaarte begin deze week gestalte krijgen en vonden het wel heel erg groot worden. Ze vroegen zich af of het dak van de garage wel tegen zo’n zware attractie bestand is. Ze berekenden dat vooral onder invloed van de wind, de puntbelasting op de platen in het dek te groot werd. ‘Het rad weegt ruim honderd ton en het dek is opgebouwd uit stijve voorgespannen platen. Deze kunnen een puntbelasting van maximaal 30 ton weerstaan. Vooral met veel wind, kan de puntbelasting oplopen tot 45 ton’, stelt J. van ’t Ende van Bouwtoezicht. Het rad, van een Duitse exploitant, zou de komende week een van de trekkers van de jaarlijkse kermis op de Markt worden. Vanwege het gevaar voor zowel de gebruikers van de garage als bezoekers op het Marktplein, werd besloten ‘Jupiter’ onmiddellijk te verwijderen.

Reageer op dit artikel