nieuws

Na afhaken ict-bedrijven verrijst businesspark Trinovium op Nieuwegeins bedrijventerrein

bouwbreed

nieuwegein – Hemelsbreed nog geen 800 meter van het nieuwe Silicon Valley van Midden-Nederland, Papendorp in Leidsche Rijn, verrijst het businesspark Trinovium (23 hectare) van Multiplan Ontwikkeling BV uit ‘s-Hertogenbosch op het Nieuwegeinse bedrijventerrein Laagraven.

Het is een park met een interessante ontstaansgeschiedenis. In eerste instantie (begin 2001) werd voor een groot percentage gemikt op de doelgroep ‘ict’. Toen de beslissing van een grote telecompartij echter te lang op zich liet wachten en het ict-concentratiegebied Papendorp door de terugval van de ict klappen kreeg – Atos Origin nam slechts 15.000 van de oorspronkelijke 25.000 vierkante meter af en de verhuizing van Tiscali (10.000 vierkante meter) ging niet door – werd dit plan losgelaten. Het park is in zijn huidige opzet bestemd voor gebruikers die een combinatie zoeken van hoogwaardige productieruimte en kantoorruimte, want volgens directeur Realisatie P. Kamermans is er vooral grote behoefte aan flexibiliteit. ‘De gebouwen zullen zowel functioneel en technisch, als in volume en indeling flexibel worden opgezet. Door de toegenomen dynamiek van organisaties is het huisvesten van verschillende activiteiten en de mogelijkheid om een gebouw op verschillende manieren te benutten, belangrijk geworden. Iedere verdieping heeft een vrije hoogte van 3,60 meter. De begane grond en de eerste en tweede verdieping hebben een vloerbelasting van 1000 kg/m2.’ Dat de realisatie wat mag kosten, is onder meer te merken aan de toepassing van onderwaterbeton ten behoeve van de ondergrondse kelder met parkeerruimte en aan het feit dat slechts 30 procent van het park zal worden bebouwd en er alle aandacht is voor de openbare ruimte. Het onderdeel Design & Build van Multiplan zal Trinovium in drie fasen realiseren. In de eerste fase, gestart juni 2001 en op te leveren eind 2002, staan zes gebouwen (85.000 vierkante meter) op het programma. De metrages per gebouw variëren van 7500 vierkante meter tot 20.000 vierkante meter. Het totale plan zal 390.000 vierkante meter vierkante meter inclusief kelder en parkeerruimte omvatten. Er wordt momenteel voor 100 procent op risico ontwikkeld.

Reageer op dit artikel