nieuws

Modulaire keramische dakpan even groot als betonnen

bouwbreed

amsterdam – Mensen die een huis laten bouwen van 6 ton willen geen betonnen dakpan, maar een fraaie keramische. Tot nu toe gaf dat wel eens problemen omdat de bestaande keramische dakpannen niet modulair waren. Hierdoor was het noodzakelijk bij aansluitingen de keramische dakpan op maat te zagen. Met de introductie van de modulaire keramische dakpan is dat verleden tijd.

Aan het woord is C. Doevelaar, commercieel directeur van Eternit en leverancier van de dakpan. ‘De werkende breedte is 30 centimeter en daarin verschilt de keramische pan niet meer van de betonnen pan.’ De nieuwe dakpan die onder de naam Coralto Ten Modulair op de BouwRai 2002 werd gepresenteerd is slechts een fractie groter dan de ‘oude ‘ Coralto. ‘Van de modulaire pan gaan er 9,5 in een vierkante meter en van de bestaande Coralto tien’, aldus Doevelaar. Toch blijven beide dakpannen en vanzelfsprekend alle overige maten in het assortiment. ‘Je moet als architect of opdrachtgever zelf de keuze kunnen maken welke dakpan je op je huis wilt hebben.’ De betiteling modulair heeft betrekking op overige modulaire bouwonderdelen. Doevelaar: ‘Het grote voordeel van de modulaire dakpan is dat de grote ‘spelers’ in de bouw zoals Ubbink ook hun maatvoering modulair afstemmen.’ Bijgevolg hoeft de dakbedekker zijn keramische pannen niet meer pas te zagen in het modulaire systeem. Dat scheelt inspanning van arbeid, materiaal en verkleint de kans op gebrekkige aansluitingen. Het heeft uiteindelijk wel jaren geduurd voordat de modulaire keramische dakpan verkrijgbaar was. Doevelaar: ‘De ontwikkeling van de nieuwe dakpan die twee jaar in beslag nam, kostte ongeveer 220.000 euro. Je moet als producent dus wel vertrouwen hebben dat er afzet voor het nieuwe product is.’

Kwaliteitsdenken

Volgens Doevelaar past de dakpan in het huidige kwaliteitsdenken. ‘Een keramische pan straalt meer kwaliteit uit. Op een villa van 6 ton staat een verglaasde keramische pan veel mooier dan een betonnen pan.’ Ook in het voordeel van de keramische pan is het heersende idee dat de pan milieuvriendelijker zou zijn dan de betonnen variant. Weliswaar is dat volgens Doevelaar niet juist, maar het zal de verkoop toch ten goede komen. Het initiatief voor de ontwikkeling komt van Weboma bouwmaatschappij uit Wateringen. De fabrikant is Trost Vertrieb uit Rauenberg (D).

Reageer op dit artikel