nieuws

Micro’s JCB kunnen door één deur

bouwbreed

las vegas – Naast de spectaculaire lancering van de nieuwe graaf-laadcombinatie van JCB heeft het Engelse bedrijf meer nieuws laten zien op de materieelbeurs ConExpo in Las Vegas. De 8008 en de 8012 zijn de kleinste machines die JCB ooit heeft geproduceerd.

De gewichten van deze kleine graafmachines zijn 800 en 1200 kilogram. De breedte van de 8008 is zo gering – slechts 78 centimeter – dat het machientje door vrijwel elke deur van een standaard huis kan. Dat is opmerkelijk, omdat machines van anderhalf metrische ton doorgaans iets minder dan een meter breed zijn. De truc zit in het onderstel, dat versmald kan worden. De nieuwe JCB’s zijn leverbaar met een kap met twee of vier steunen. Aan de machines kunnen – en ook dat is opmerkelijk voor zulke kleine machines – dezelfde sloophamers worden gehangen als aan de iets grotere 8015 van JCB. De microgravers zijn uitgerust met een motor van Perkins, die 17 pk levert. De graafdiepte van de machines is respectievelijk 182 en 213 centimeter. JCB timmert ook aan de weg met twee nieuwe Robot skidsteers, op wielen en op rubberen rupsen. Het zijn de 190 en 1110, op tracks met de toevoeging T. De laders hebben een gewicht van 4,4 en 4,6 ton. De werklasten zijn 900 en 1020 kilogram en de bakinhouden 500 en 577 liter. Nieuw ook is de Micro 700, een dumper die past in de compacte lijn van JCB’s micro-, mini- en midi-graafmachines. De dumper heeft een inhoud van 300 liter en een werklast van 650 kilogram. De dumper weegt nog geen 420 kilogram. Het motortje levert 9 pk en de machine kan zich met een snelheid van ruim 3 kilometer per uur voortbewegen. JCB heeft zich in betrekkelijk korte tijd ontwikkeld tot een fullliner en behoort nu tot de grootste bouwmaterieelproducenten ter wereld, maar staat nog in de schaduw van de echte grote als Case New Holland en Caterpillar.

Soortnaam

JCB, in oktober 1945 opgericht door Joseph Cyril Bamford, is een private onderneming van de familie Bamford en wordt momenteel geleid door Sir Anthony Bamford (55), die het stokje in 1976 op dertigjarige leeftijd van zijn vader overnam. Mr JCB stierf ruim een jaar geleden op 84-jarige leeftijd. In de Oxford Dictionary, de Engelse Dikke Van Dale, staat JCB vermeld als ‘een type bouwmachine met een shovel aan de voorkant en een graafarm aan de achterkant’. En zo is de merknaam JCB de soortnaam voor een graaf-laadcombinatie geworden. Toen de rook van het vuurwerk was opgetrokken werden de nieuwe graaf-laadcombinaties van JCB zichtbaar.

Reageer op dit artikel