nieuws

Maastricht bouwt aan ondergrondse perrons voor containers gescheiden afval

bouwbreed

maastricht – Maastricht laat alle zestig milieuperrons ondergronds aanleggen. Deze perrons met elk vijf containers voor gescheiden afval, staan nu nog bovengronds. Maar ze veroorzaken veel overlast en zijn te klein. Daarom graaft de gemeente de perrons in.

Als de zomer voorbij is, moeten in de wijken Scharren Noord en Belfort twaalf perrons ondergronds zijn aangelegd. De rest volgt later. De inhoud van de afzonderlijke containers wordt drie maal zo groot dan de huidige bovengrondse. Dat is nodig nu Maastrichtenaren sinds 1 januari flink moeten betalen voor de dure vuilniszak. ‘Daardoor zijn de mensen massaal afval gaan scheiden’, verklaart Carla Wessels van de gemeente de toename. ‘Het is nu dringen op de milieuperrons, maar de capaciteit van de containers is op deze massale toestroom niet berekend.’ De gemeente maakt de containers nu vaker dan vroeger leeg en schoon: drie keer per dag. Maar dat is niet genoeg, en dat is de reden dat de nieuwe ondergrondse containers drie maal zo groot worden.

Voordelen

Ondergrondse milieuperrons hebben grote voordelen boven de huidige. ‘Nu worden de overvolle perrons ontsierd door glasscherven, flessen, en andere troep. De omgeving van ondergrondse perrons is eenvoudig schoon te houden en biedt daardoor een vriendelijker aanzicht,’ aldus gemeentewoordvoerder Wessels. Maastricht scheidt het afval door middel van vijf verschillende containers per perron: voor glas, papier, plastic flessen, drankkarton en blik. Om leeg te worden gemaakt, kunnen de ondergrondse containers door een vrachtwagen worden opgetakeld. Hoeveel het totale project voor het ondergronds aanbrengen van de containers gaat kosten, is nog niet duidelijk, onder meer omdat enkele projecten nog moeten worden aanbesteed.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels