nieuws

Leegstand dreigt in Utrechtse wijken

bouwbreed

utrecht – De nieuwe inwoners van Leidsche Rijn laten vooral goedkope huurflats achter in de Utrechtse jaren-zestigwijken Kanaleneiland en Overvecht.

Zes van de tien nieuwe bewoners van Leidsche Rijn zijn afkomstig uit de stad Utrecht. Bijna de helft van deze oud-Utrechters woonde voordien in een sociale huurwoning. Van de 4213 woningen die tot oktober vorig jaar in Leidsche Rijn zijn opgeleverd is bijna tachtig procent koopwoning. Dat betekent dat veel Utrechters bij hun verhuizing naar Leidsche Rijn tevens de stap van huur naar koop maken. Het gaat vooral om jonge bewoners. Negentig procent van de kopers is jonger dan 45 jaar. Ongeveer de helft van de koopwoningen in Leidsche Rijn valt in de middencategorie van 136.000 tot 204.000 euro. Door de doorstroming van bewoners naar Leidsche Rijn krijgen volgens de gemeente Utrecht starters in de stad Utrecht meer kans op een goedkope huurwoning. Maar doordat die woningen grotendeels in de weinig populaire wijken staan, wordt het steeds moeilijker er huurders voor te vinden. ‘Er is nog geen sprake van leegstand, maar het begint wel te komen’, aldus de Utrechtse wethouder Wonen M. van Kleef. ‘Als we te lang wachten met de herstructurering van deze wijken, kan dat een probleem worden.’

Reageer op dit artikel