nieuws

Italiaanse pijpkoppeling met lipelementen

bouwbreed Premium

Sleuven en tanden vervangen een gefreesde zitting met O-ring. Toch blijft een afdichting met lipelementen noodzakelijk. octrooi

nummer 1018075 houder: Groppalli S.r.l., Italië uitvinder: L. Groppalli

Deze week een patent uit Italië, over een goedkoper te produceren pijpkoppeling. Het gaat om het uiteinde van het koppelstuk, het gedeelte met een wat grotere binnen- en buitendiameter dan de rest. De binnendiameter ervan is altijd een fractie groter dan de buitendiameter van de buis waarmee moet worden gekoppeld. Luciano Groppalli bedacht een alternatief voor de bestaande pijpkoppelingen waarbij een O-ring zorgt voor de noodzakelijke afdichting. De uitvinder vindt zo’n ring namelijk geen goed idee omdat het een speciale productiestap vergt, en wel het frezen van een ringvormige zitting. En dat kost dus een snijfrees en personeel om deze bewerking uit te voeren. Daarnaast wijst hij er terloops op dat in dat geval de pijpkoppeling ook meer materiaal vergt dan bij zijn eigen oplossing. De nu gepatenteerde koppeling heeft langs de omtrek een stuk of vier  langwerpige sleuven, op onderling gelijke afstanden. Daarin passen de uitsteeksels of ‘tanden’ van een ringvormig afdichtingselement, waarvan de buitendiameter overeenkomt met de binnendiameter van de koppeling. Aan de binnenkant van deze afdichtingsring zitten speciale lipelementen, die zorgen voor een goede afdichting tussen de koppeling en de buis waarmee moet worden gekoppeld. De precieze vormgeving van die lippen blijft onbesproken. Uiteraard komt de binnendiameter van het geheel uiteindelijk overeen met de buitendiameter van de erin te steken pijp. Zoals te verwachten claimt het octrooi enkele voordelen. Ten eerste hoef je in de rand van de pijpkoppeling alleen maar sleuven aan te brengen, bijvoorbeeld door te ponsen, ten tweede is de afdichtingsring makkelijk in te brengen en ten derde blijft het hele zaakje goed zitten doordat een ingestoken buis voorkomt dat de tanden uit de sleuven schieten. Hoewel de uitvinder verder geen woord vuil maakt aan de noodzakelijke vervaardiging van de speciale, ringvormige afdichting en aan de bijkomende kosten, concludeert hij dat hij een koppeling heeft ontworpen ‘welke eenvoudig te vervaardigen is, minder materiaal vereist dan bekende koppelingen, een trap in het productieproces elimineert en dientengevolge goedkoper te vervaardigen is’.

Reageer op dit artikel