nieuws

‘Iedereen een big smile en alles komt goed’

bouwbreed

rotterdam – De acties in de bouw duren voort. Gisteren demonstreerden kaderleden van de drie bonden bij de Asfaltcentrale Rotterdam hoe een blokkade werkt.

Rond acht uur ’s morgens verzamelen de kaderleden zich in het bijkantoor van FNVBouw in Hoogvliet. JaapHoogeveen, een vuttende timmerman, heeft er duidelijk zin in. ‘We gaan er tegenaan.’ Doelwit vandaag is de Asfaltcentrale Rotterdam in het nabijgelegen Botlekgebied. ‘De werkgevers werpen een blokkade op. Door deze actie zullen ze weten hoe een blokkade werkt’, licht Jan Arensman, regiobestuurder West van Het Zwarte Corps toe. Zo’n veertig kaderleden van de drie bouwbonden hebben daarvoor de krachten gebundeld. Staande op een stoel legt hij even later uit wat de bedoeling is van deze ‘snelle actie’. Arensman: ‘De hekken aan de voor- en achterkant van de centrale gaan dicht. Lege auto’s komen er niet meer in, volle auto’s wordt geen strobreed in de weg gelegd. Het is een vriendelijke actie’, benadrukt hij. ‘Blijf rustig en vriendelijk. Iedereen een big smile en het komt allemaal goed.’ ‘Waar zit-ie’, vraagt iemand zich hardop af. Kopieën waarop de locatie is aangegeven worden bestudeerd. Gijs Lokhorst, sectorbestuurder van de Hout- en Bouwbond CNV, raakt echter het spoor bijster en bereikt pas na enkele omwegen de centrale. Lokhorst maakt deel uit van de onderhandelingsdelegatie maar wil vandaag ‘zijn gezicht laten zien’. Het is vooral de minachtende houding van de werkgevers die hem stoort. ‘Zo ga je niet met elkaar om. Onderhandelingstechnisch gezien is de huidige situatie te idioot voor woorden.’ Bij aankomst blijken de bezoekers verre van verrast. De meegebrachte kettingen om de hekken zoals gepland af te sluiten zijn overbodig. De hekken staan wijd open en zijn zelfs vastgezet met een slot. Zekerheidshalve wordt de toegang toch door diverse personenauto’s geblokkeerd. Een chauffeur die de centrale verlaat, tiert omdat hij noodgedwongen enkele auto’s moet omzeilen. Een tegemoetkomende collega met een lege auto, weet de belangstelling wel te waarderen. ‘Je doet het allemaal voor je eige’, roept hij de menigte lachend toe.

Laconiek

Van een grimmige actie zoals in 1995 het geval was, is dit keer geen sprake. Asfaltcentraledirecteur Peter van Gilst reageert laconiek op hetgeen zich allemaal op het terrein afspeelt. ‘We hadden al op radio Rijnmond gehoord dat ze deze kant op kwamen. De centrale hebben we uit voorzorg stil gelegd.’ Hij lijkt er niet warm of koud van te worden. ‘Het hoort bij het werk. Ik ga vanavond gewoon voetballen kijken.’ Volgens Arensman heeft het bedrijf lering getrokken uit het verleden. De centrale produceert dagelijks zo’n 1000 kuub. De werkonderbreking zal zeker gevolgen hebben voor de werkzaamheden rond de Beneluxtunnel en de rondweg Zuid-Beijerland. Rond kwart over twaalf wordt de vreedzame actie beëindigd. Arensman is tevreden. Hij spreekt van een bijzonder geslaagde operatie. ‘We hebben het proces weten te verstoren. Dit doet pijn.’

Reageer op dit artikel