nieuws

Hofje herleeft voor levensloopbestendig wonen

bouwbreed Premium

leiderdorp – Architectenbureau Kokon uit Rotterdam heeft voor het voormalige terrein van een sporthal in Leiderdorp een hofje ontworpen met 36 ‘levensbestendige appartementen’. Kokon werd uit zes ontwikkelaars geselecteerd om de woningen vorm te geven.

De levensloopbestendigheid van de appartementen was aanvankelijk wel een eis maar voorlopig zullen de woningen worden gebruikt voor de huisvesting van ouderen. De 36 appartementen moesten een plaats krijgen in een omgeving die geen architectonische kwaliteit opleverde. Daarom besloot de architect het complex een eigen kwaliteit te geven, die vooral aan de binnenzijde werd gecreëerd. Volgens architect Van Leeuwen is het concept bruikbaar op iedere minder goede locatie. De basis voor het ontwerp was het algemeen bekende oud-Hollandse ‘hofje’. Het complex omvat een hoofdgebouw met twee vleugels. Hoofdgebouw en vleugels zijn gelegen rond een afsluitbare binnentuin waaraan de naam De Binnentuin’ is ontleend. In de avonduren is de tuin afsluitbaar; dat vergroot het gevoel van veiligheid en geborgenheid bij de bewoners. Alle appartementen hebben een uitgang die uitkomt op de binnentuin. Daarnaast zijn de woningen voorzien van een privé-tuin of een dakterras.

Flexibel

Zowel het hoofdgebouw als de vleugels tellen drie woonlagen hoog. De appartementen zijn volledig gelijkvloers en heel flexibel in te delen. De woonkamer kan bijvoorbeeld gemakkelijk worden uitgebreid met een slaapkamer als ‘de kinderen de deur uit zijn’. In een later levensstadium kan zonder veel moeite een kamer worden ingericht, bijvoorbeeld voor een inwonende zorgverlener. Evenals in het verre verleden, biedt het hoofdgebouw ruimte voor verschillende activiteiten. Het complex oogt luxe en comfortabel en de oorspronkelijke doelstelling om eenderde van de woningen te bestemmen voor sociale woningbouw zal an ook niet gehaald worden. De meeropbrengst die de gemeente nu kan verwachten, wordt gebruikt om elders sociale woningen te ontwikkelen.

Reageer op dit artikel