nieuws

Heijmans wil bouwpoot HBG alsnog

bouwbreed Premium

rosmalen – Heijmans wil alsnog de bouwactiviteiten van HBG inlijven. Dat heeft topman J. Janssen van het Rosmalense bouwbedrijf verklaard. Hij reageert daarmee op steeds sterker wordende geruchten dat HBG door moeder Dragados in de etalage wordt gezet.

Heijmans jaagt al langer op de bouwdivisie van HBG. Begin dit jaar staakte Janssen zijn pogingen, nadat duidelijk was geworden dat HBG in handen van het Spaanse bouwconcern Dragados was gevallen. Heijmans’ kansen zijn sinds vorige week echter weer gekeerd. ACS, de vierde bouwer van Spanje, kocht voor 900 miljoen euro een belang van 23,5 procent in Dragados en nam daarmee de macht over binnen HBG’s nieuwe moeder. Volgens Spaanse analisten en diverse serieuze zakenkranten is ACS nu van plan HBG weer af te stoten, al was het alleen maar om de aankoop in Dragados te kunnen financieren.

Interesse

‘Ik heb een heel sterk gevoel dat HBG te koop wordt gezet door de Spanjaarden’, zegt Janssen. ‘En als het spel op de wagen komt, dan spelen wij zeker mee.’ Interesse in de baggeractiviteiten heeft Heijmans nog steeds niet. Een overname van HBG kan dan ook alleen plaatsvinden als het Rijswijkse concern afscheid neemt van de bagger, aldus Janssen. Wat dat betreft wordt de topman op zijn wenken bediend door Ballast Nedam. Afgelopen dinsdag eiste de bouwer- en baggeraar uit Nieuwegein HBG’s belang in Ballast HAM Dredging op. Volgens bestuursvoorzitter R. Kottman loopt de zelfstandigheid van het baggerbedrijf gevaar door de recente machtsstrijd binnen Dragados. ‘Ballast Nedam doet fantastisch werk door de call-optie op de baggerfusie uit te willen oefenen’, vindt Janssen. ‘Dat maakt de zaak er voor ons wel wat gemakkelijker op.’ Mocht een overname van HBGslagen, dan wil Janssen de bouwactiviteiten in de Verenigde Staten direct van de hand doen.

Holzmann

Behalve op HBGheeft Janssen ook zijn pijlen gericht op onderdelen van de noodlijdende Duitse bouwer Philipp Holzmann, werd onlangs bekend. Een eventueel bod op HBG staat volgens de Heijmans-topman los van die plannen. ‘Wij kunnen beide overnames best aan, daar hoeft niemand aan te twijfelen.’ Janssen verwacht overigens snel een akkoord te bereiken over de aankoop van onder meer het Nederlandse bedrijf Dubbers Malden en Deutsche Asphalt, beide onderdeel van Holzmann. Volgens het Spaanse dagblad La Gaceta de Negocios is Heijmans niet de enige kandidaat om HBG in te lijven. Ook Europa’s grootste bouwbedrijf, het Franse Bouygues, zou geïnteresseerd zijn en zelfs al onderhandelen met Dragados. Zowel HBG als Bouygues ontkennen die berichten nadrukkelijk.

Reageer op dit artikel