nieuws

Hanzeland mag niet bouwen in Gouden Ham

bouwbreed

den haag – Hanzeland Vastgoed mag nu geen recreatiewoningen bouwen. Dit bleek tijdens een zitting bij de Raad van State in Den Haag waar de demissionair staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat De Vries in beroep ging tegen een uitspraak van de rechtbank.

Hanzeland Vastgoed meende van de rechtbank toestemming te hebben gekregen om 22 recreatiewoningen te bouwen op een schiereiland in De Gouden Ham, tussen Appeltern en Maasbommel. Uiteindelijk wil het bedrijf hier 220 woningen bouwen. De Vries ging echter in beroep bij de Raad van State, omdat de uitspraak van de rechtbank erg onduidelijk is. Beleid van Verkeer en Waterstaat is dat er geen woningen gebouwd mogen worden buiten de winterdijk van de Maas. Het ministerie meent ook nooit toestemming te hebben gegeven voor deze bouw. De voorzitter van de zitting, mr. J. van der Meer, was erg duidelijk in haar commentaar. De rechtbank heeft namelijk gezegd dat een vergunning niet nodig is, maar liet wel de weigering van de vergunning van Verkeer en Waterstaat in stand. Hanzeland meent zich te mogen beroepen op een vergunning uit 1984, die het ministerie heeft afgegeven aan recreatieschap Nederrijn, Lek en Waal. Dit is volgens Van der Meer geen vergunning, maar een opheffing van een bouwverbod en daarom niet overdraagbaar. Van der Meer eindigde met de woorden: ‘Ik heb veel tijd nodig om deze warboel goed te formuleren. Dus ik verwacht niet binnen zes weken uitspraak te doen. En Hanzeland, u belooft mij niet te gaan bouwen in die tussentijd, anders mag het ministerie de bouw stilleggen.’

Reageer op dit artikel