nieuws

Groningen lanceert opnieuw plan voor parkeergarage

bouwbreed

GRONINGEN – Het nieuwe Groningse college van B en W probeert opnieuw een plan voor een parkeergarage onder de Grote Markt te realiseren.

Dat valt te lezen in het bestuursprogramma van het deze week geïnstalleerde college, dat uitgebreid is met de fractie van GroenLinks. De nieuwe parkeerbak moet in combinatie met een nieuw theater aan de Grote Markt worden gebouwd. Het huidige cultuurcentrum De Oosterpoort wordt in die opzet overbodig en moet worden gesloopt. Begin vorig jaar werd een gemeentelijk plan voor een parkeergarage onder de Grote Markt in een correctief referendum massaal door de Groningers weggestemd. GroenLinks, dat toen nog geen deel uitmaakte van het college, was één van de grote steunpilaren achter de succesvolle campagne tegen die garage. Dat GroenLinks nu wel meewerkt aan plannen voor een parkeerbak aan de Grote Markt is zeer opmerkelijk en was bij de collegebesprekingen dan ook een heikel punt. GroenLinks heeft toegezegd mee te werken aan het plan op voorwaarde dat elders in de binnenstad parkeerruimte verdwijnt. Buiten de Nabergarage moet daarom ook de Pelstergarage wijken. Het nieuwe college laat de komende maanden serieus onderzoeken of het plan voor een theater met 1200 stoelen aan de Grote Markt kans van slagen heeft. Vooraf is al vastgesteld dat de exploitatie alleen valt rond te krijgen in combinatie met een ondergrondse parkeergarage. Dat was ook de conclusie van het Forum Grote Markt, waarin de Groningers ideeën hebben verzameld voor de toekomst van de Grote Markt. Overigens zal realisatie van het omstreden plan nog heel wat voeten in de aarde hebben. Onlangs fuseerden de twee grootste studentenverenigingen van Groningen, die zijn gevestigd op de toekomstige locatie van het geplande theater. Zij lijken daarmee goed voorbereid op een lange strijd.

Reageer op dit artikel