nieuws

Groningen krijgt in 2004 nieuw voorstadstation Europapark

bouwbreed

GRONINGEN – De stad Groningen krijgt met ingang van 2004 een zogeheten ‘voorstadstation’ op het Europapark.

Daarover zijn de gemeente Groningen en NS Vastgoed het eens, nadat uit nieuw onderzoek is gebleken dat er in de nabije toekomst door de geplande nieuwbouw van woningen en kantoren op en rond het Europapark zeker 4200 treinreizigers per dag bijkomen. Dat aantal kan nog verdubbelen als gevolg van de komst van het voetbalstadion Euroborg, de bouw van de nieuwe wijk Meerstad en een toename van het openbaar vervoer richting Academisch Ziekenhuis Groningen (AZG). Het nieuwe station Europapark, dat aanvankelijk Kempkensberg was gedoopt, staat al langer hoog op het prioriteitenlijstje van demissionair minister Netelenbos. Architectenbureau Bethem & Crouwel onderzoekt momenteel de mogelijkheid om van het station het middelpunt te maken van een complex met 30.000 vierkante meter kantoren, 110 appartementen en een transferium. Naar verwachting zullen de eerste treinen in het najaar van 2004 stoppen op een dan nog tamelijk kaal perron. In de jaren erna wordt daaromheen en -overheen gebouwd. De geplande komst van lightrail, een snelle tram die een groot deel van het regiovervoer moet gaan overnemen, maakt van station Europapark een logische stopplaats. Verder kan het Europapark het hoofdstation van de NS belangrijk ontlasten, mocht besloten worden tot de aanleg van een magneetzweefbaan naar de Randstad.

Reageer op dit artikel