nieuws

Grondprijs ontketent ‘thriller’ over toren

bouwbreed

rotterdam – ING Vastgoed denkt al in de herfst van dit jaar te kunnen beginnen met de bouw van woontoren Montevideo op de Wilhelminapier. De belangstelling voor de 192 duurdere woningen in de 151,5 meter hoge toren is groot. Problemen rond de grondprijs hebben de start van het hoogste Nederlandse woningbouwproject lange tijd opgehouden.

J.C.G. Stam, directeur van het OntwikkelingsBedrijf Rotterdam (OBR) omschrijft de langdurige onderhandelingen over de grondprijs als ‘een thriller’. ‘Naarmate de onderhandelingen over de grondprijs langer duurden, stegen de hoogte van de toren en de prijzen van de appartementen’, constateert Stam. Volgens hem bedraagt de grondprijs die ING heeft betaald acht tot tien procent van de totaal benodigde investeringssom. Die is ongeveer 135 miljoen euro. Gedurende de onderhandelingen kwam onder meer aan het licht dat de kadewand aan de zuidoever van de ‘landtong’ Wilhelminapier minder sterk is dan die aan de noordoever. Dat vergt extra investeringen in ondergrondse hulpconstructies. Voor de bouw van de toren naast Hotel New York moet een diepe waterdichte kuip worden gevormd. De gevormde ondergrondse ruimte wordt overigens volop benut: onder Montevideo zijn twee kelderverdiepingen voorzien met ruimte voor 270 parkeerplaatsen. Overigens is de locatie naast hotel New York niet de enige aan de Wilhelminapier waarop ING Vastgoed het oog heeft laten vallen. Direct naast het World Port Center wil de ontwikkelaar de toren ‘Baltimore’ bouwen. Deze toren zou ongeveer 125 meter hoog moeten worden. Van de 30.000 vierkante meter bruto vloeroppervlak zou een derde bestemd zijn voor kantoorontwikkeling, tweederde voor woningen. Makelaars Atta en Ooms beginnen in juni met de verkoop van de woningen in Montevideo. De gemiddelde prijs ligt rond 380.000 euro. Daarvoor krijgen bewoners ook de mogelijkheid gebruik te maken van een serviceconcept. De vierkantemeterprijs van kantoorruimte (6000 vierkante meter) en commerciële voorzieningen (2000 vierkante meter) bedraagt ongeveer 200 euro per vierkante meter.

Reageer op dit artikel