nieuws

‘Gelderland moet wegennet krijgen dat het verdient’

bouwbreed Premium

arnhem – Gelderland moet dringend het wegennet krijgen dat het verdient. Als het Rijk voorschrijft dat zo veel mogelijk woningbouw in Gelderland in de regio Arnhem-Nijmegen geconcentreerd wordt en dat diezelfde regio een van de motoren van de economie moet worden, moet de minister van Verkeer en Waterstaat ook maar met geld voor wegen op de proppen komen.

Dat stelt de Kamer van Koophandel voor Centraal Gelderland naar aanleiding van de totale verkeersopstopping die in het gebied ontstond, toen 14 maart na een ongeluk op de A50 de weg werd afgesloten. Met files van Deil tot ’s Heerenberg was de regio een dag lang niet bereikbaar. Een van de grootste problemen voor de regio is volgens de regionale kamer dat er maar twee mogelijkheden zijn om de Waal over te steken. In een gebied dat zo’n taak krijgt opgelegd door het Rijk, kan dat volgens voorzitter G. Keulen echt niet meer. De voorzitter van de Kamer van Koophandel wil op korte termijn een onderhoud met Netelenbos om de situatie te bespreken, omdat hij schat dat er bij dit verkeersinfarct 18 miljoen euro schade is geleden door het bedrijfsleven. Om de noodzaak van geld voor infrastructuur te onderstrepen haalt de Kamer van Koophandel cijfers van het ministerie zelf aan, waaruit blijkt dat Gelderland achteraan komt wat betreft investeringen vanuit het Rijk op dat gebied. Terwijl in Gelderland de doordeweekse verkeersintensiteit 30 procent harder groeit dan elders in Nederland, groeit het wegdek van de autosnelweg juist 13 procent minder snel. Ook groeit het aantal afgelegde kilometers in Gelderland sneller dan in de rest van het land.

Reageer op dit artikel