nieuws

‘Gebouw in park en park in gebouw’

bouwbreed Premium

den haag – Ontwerper Ronald van Elk van Vera Yanovshtchinsky Architecten wilde de natuur laten terugkomen in het gebouw. ‘Gebouw in het park en park in het gebouw. Dat is mijn uitgangspunt geweest voor het ontwerp van het Zuiderparkpaviljoen’, aldus Van Elk.

In dit paviljoen, dat in opdracht van stichting Vrije Tijd en Vorming is ontworpen, komt een dagopvang- en recreatiecentrum voor mensen met een geestelijke en/of lichamelijke handicap. Het huidige centrum is gehuisvest in een gebouw de jaren zeventig aan de rand van het Haagse Zuiderpark. Onderzoek wees uit dat dit gebouw niet meer voldeed aan de huidige eisen en daarom is nieuwbouw voorgesteld. Het nieuw te bouwen paviljoen komt op dezelfde plek als het bestaande gebouw. Dit nieuwe paviljoen van circa 1200 vierkante meter, bestaat uit drie gebouwstroken van 3,5 meter hoog waarin een restaurant, een centrale hal en een strook met atelier, cursus- en soosruimten. Daarnaast bevindt zich in het vierde gebouw, dat 5,5 meter hoog is, een grote zaal voor theater, zang en dans. Tussen deze delen, liggen twee stroken van elk 2,8 meter hoog. Deze bedienende ruimten zijn bedoeld voor toiletten, wasruimten, bergruimten en garderobe.

Vervlechting

‘Wij hebben geprobeerd het gebouw met zijn omgeving, de natuur, te vervlechten’ legt Van Elk uit. De volumen van de vier stroken gebouwen, verschuiven ten opzichte van elkaar, waardoor het complex een dynamiek uitstraalt. Mede door de verschillende gebouwen, ontstaan openingen. Deze openingen of patio’s behoren toe aan het park. Daarnaast is de bouw van het complex geïnspireerd door de natuur.’ Het ritme van de bomen uit de omgeving moest volgens Van Elk in de gevels terugkomen. Het glas is gevat in diepe houten stijlen die op verschillende afstanden van elkaar staan. De constructie is opgebouwd uit houten portalen van kolommen en gelamineerde liggers. Deze liggers rusten op kolommen of ‘boomstammen’ en zijn buiten voor het glas geplaatst. Om het effect van de boomstam te benadrukken, is gekozen voor blank hout als materiaal. Natuurlijke materialen staan voorop bij dit project. Naast glas en hout, zijn de tussenstroken rondom bedekt met zink.

Grindbed

‘Deze werken als grote dakgoten die al het hemelwater afvoeren naar een gedraineerd grindbed rondom het gebouw ligt’ verklaart Van Elk. De glazen buitenwanden zorgen al voor veel licht, maar dat effect wordt nog meer versterkt door twee scheidingswanden in de centrale hal. Deze wanden steken op twee plaatsen boven het dak uit; aan de noordzijde en de zuidzijde. De zon schijnt afwisselend op één van deze twee ‘schijven’ en dat licht weerkaatst via een daklicht in de ruimte van de hal. Zo wordt de hal voorzien van het noorder- en zuiderdaglicht. De tussenstroken of bedienende ruimten zijn de donkere plekken in het complex. Dit is bewust gedaan, verduidelijkt Van Elk ‘omdat deze ruimten niet licht hoeven te zijn. ‘Op deze manier ontstaat een spel van licht en donker.’ Het project bevindt zich momenteel in de bestekfase en de constructeur is Pieters Bouwtechniek uit Delft. Stichting Vrije Tijd en Vorming geeft binnenkort het startsein voor een financieringsactie. Het project kost in totaal 2,1 miljoen euro.

Reageer op dit artikel