nieuws

Forse groei vastgoeddochter Schiphol

bouwbreed

amsterdam – Schiphol Real Estate heeft vorig jaar uitzonderlijk goede resultaten geboekt. De marktwaarde van het vastgoed in beheer bij de dochtermaatschappij van luchthaven Schiphol steeg met bijna 30 procent tot 819 miljoen euro. De toename komt voor 100 miljoen uit herwaardering en voor 90 miljoen uit investeringen.

Bij de jaarwisseling omvatte de portefeuille 147.000 vierkante meter kantoor en 163.000 vierkante meter bedrijfsruimte. De stijging van de opbrengsten van 54 tot 73 miljoen euro was voor de helft te danken aan de in 2001 opgeleverde gebouwen. De verbetering van de bezettingsgraad leverde een bijdrage van 36 procent. Ook bleken hogere huren haalbaar.

Vracht

Met het eind 2001 opgerichte Acre Fund hoopt Schiphol Real Estate professionele beleggers te lokken. Via onderhandse plaatsing kunnen de investeerders iets minder dan de helft van de aandelen verwerven. Voor de eerste emissie wordt gewacht op een gunstiger beursklimaat. Real Estate constateert op de locatie Schiphol nog steeds een grote belangstelling van internationaal opererende bedrijven. Op het vrachtareaal Cargo World werden vorig jaar gebouwen in gebruik genomen door Expediteurs, Kintetsu en de TNT Postgroep. Op Schiphol-Oost nam de Immigratie- en Naturalisatiedienst een nieuw kantoor in gebruik. Later dan de bedoeling – ten gevolge van juridische procedures – wordt dit jaar het kantoorgebouw Caravelle opgeleverd. Een start is gemaakt met het kantorencomplex TriStar met een verhuurbaar oppervlak van 10.670 meter. De uitbreiding van het Word Trade Center Schiphol Airport verloopt volgens het luchthavenbedrijf voorspoedig. Begin 2003 zullen de eerste twee kantoortorens en een parkeergarage met 2700 plaatsen in gebruik worden genomen. De ontwikkeling van het 63 hectare grote Logistics Park loopt vertraging op door nieuwe overheidsprocedures.

Buitenland

Vlotter dan verwacht daarentegen ontwikkelt zich in Eindhoven het bedrijvenpark Flight Forum. Eind 2001 kwam de infrastructuur gereed waarna het kantoorgebouw Flight Square in ontwikkeling werd genomen. De ontwikkeling van het bedrijvenpark op de Noord-Italiaanse luchthaven Malpensa bevindt zich in een vergevorderd stadium. In samenwerking met de Grontmij wordt gewerkt aan een verhuurbare oppervlakte van 62.000 vierkante meter. In het buitenland werkt de Schiphol Groep steeds nauwer samen met Fraport, het luchthavenbedrijf van vliegveld Frankfurt. Bijvoorbeeld op Chek Lap Kok Airport te Hongkong waar onder de vlag van Pantares een tot 40.000 vierkante meter vloer uit te breiden logistiek centrum wordt aangelegd. Pantares wil zich ontwikkelen tot wereldwijde aanbieder van van specifieke logistieke diensten met een hoge toegevoegde waarde op luchthavens. Met Fraport probeert Schiphol ook een belang te nemen in de luchthavens van Rome.

Passagehal

De ingebruikname van van de voor 14 miljoen euro opgeknapte passagehal van Rotterdam Airport past in het streven het vliegveld van de havenstad uit te laten groeien tot de beste regionale luchthaven van Europa. Voor de exploitatie van het land- en luchtzijdige deel van het terrein werd in erfpacht een vergunning op erfpachtbasis afgeven voor respectievelijk 99 en 50 jaar.

Reageer op dit artikel