nieuws

Eindelijk geld bijeen voor restauratie Kraaienestersluis

bouwbreed

breukelen – De Kraaienestersluis in Breukelen wordt eindelijk gerestaureerd. Door geldgebrek bleef de bouwkundig gevaarlijke sluis jarenlang gesloten voor de recreatievaart.

De kosten van de restauratie en het zelfbedienend maken van de sluis – samen zo’n 700.000 euro – was voor eigenaar Plassenschap Loosdrecht alleen niet op te brengen. Inmiddels zijn het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (LNV), de provincie Utrecht en de Europese Gemeenschap (EG) met een flinke duit aan subsidie over de brug gekomen. Het plassenschap draagt zelf ook een fors bedrag bij. Nu het project financieel rond is, wordt begint het Utrechtse aannemersbedrijf Van Hees nog deze maand met de ingrijpende renovatie. De werkzaamheden bestaan onder meer uit het verkorten van de sluis tot de lengte die zij tot 1930 had. Deze ingreep heeft een kortere schuttijd tot gevolg. Tevens komt ruimte vrij voor het maken van een kano-overdraagplaats en krijgt de sluis een nieuw bovenhoofd. Het benedenhoofd, de kolkwanden en de bodem worden ingrijpend hersteld of vernieuwd. Ook de sluisdeuren en de beschoeiingen worden vervangen. Op de sluis komen nieuwe bedieningswerken, de rinketten (de schuiven in de deuren) worden elektrisch bediend. De sluis wordt voorzien van een elektrisch beveiligingssysteem dat voorkomt dat de deuren of de rinketten aan weerszijden van de sluis tegelijk openstaan. Het project wordt eind dit jaar opgeleverd. In het vaarseizoen van 2003 moet de sluis weer helemaal beschikbaar zijn voor de recreatievaart. De Kraaienestersluis is de meest zuidelijke verbinding tussen de Vecht en de Loosdrechtse Plassen via het Tienhovens Kanaal.

Reageer op dit artikel