nieuws

Efteling viert jubileum met bouw theater

bouwbreed

kaatsheuvel – In een Oosters getinte zaal, vlakbij de Fata Morgana, presenteert de directie van de Efteling haar toekomstplannen. Oranje getinte lichten, een sterrenhemel die zo nu en dan oplicht en het gieren van de wind. Kortom de sfeer is op zijn Eftelings.

Algemeen directeur Ronald van der Zijl vertelt dat de Efteling ondanks de MKZ-crisis goed heeft gedraaid in 2001. Er zijn meer dan 3 miljoen bezoekers geweest en de omzet is ruim 13 procent gestegen van 79,6 naar 80 miljoen euro. Ook dit jaar is de verwachting optimistisch. Eind mei bestaat de Efteling vijftig jaar en dit wordt feestelijk gevierd met de nieuwe attractie PandaDroom en de bouw van het nieuwe Efteling Theater. PandaDroom is de eerste 3D-attractie waarin de bezoekers aan de hand van een ijsbeer, een zeeschildpad en een orang-oetan worden rondgeleid in de natuur. Het is tevens de eerste attractie die in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds is gebouwd en gefinancierd. De investering bedroeg ruim 16 miljoen euro. In negen maanden tijd is de gehele attractie gerealiseerd. ‘Het contract werd in maart vorig jaar getekend en het eerste beton werd in augustus gestort’, zegt Erik van den Brand, directeur projectontwikkeling Efteling. Om de samenwerking te illustreren, dragen de internationale bouwvakkers helmen met daarop ‘WNEfteling’. ‘De expertise hadden wij lang niet allemaal in huis, vandaar dat er vanuit diverse delen van de wereld, specialisten aan het werk waren. De rotspartij buiten is bijvoorbeeld gedaan door Fransen’, zegt Van den Brand. Heijmans NV is verantwoordelijk voor het gebouw waarin de film draait. De volledig computergeanimeerde 3D-film, die ruim 3,1 miljoen euro heeft gekost, is gerealiseerd door het Belgische bedrijf nWave Pictures.

Vlakke vloer

De andere investering, het Efteling theater, kosten 18 miljoen euro, maakt deel uit van het Uitrijk. Ook dit theater wordt gebouwd door Heijmans. Inmiddels is de zaal en een deel van de zijgevel gereed en in gebruik. Het theater dat in de sfeer van de 17e eeuw wordt gebouwd, is de eerste aanzet van het te bouwen Uitrijk dat vlak achter de hoofdentree zal verrijzen. Creatief directeur Ton van de Ven ontwierp de gevel en Joost Paré van bureau AGS het interieur van het theater. De zaal biedt plaats aan 1200 mensen. In totaal gaat het om 9000 vierkante meter. Omdat de Efteling de ruimte wil gebruiken voor meerdere doeleinden zijn de zitplaatsen en de orkestbak inschuifbaar. Op die manier kan in een zeer korte tijd een vlakke vloer ontstaan die voor een diner dansant of presentatie kan worden gebruikt. Later dit jaar worden het restaurant en de foyer gebouwd. Nu wordt er vier keer per dag de ‘Wonderlijke Efteling Show’ opgevoerd, twee sprookjes aan elkaar gepraat door magiër Hans Klok.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels