nieuws

Dunne muren zorgen voor overlast in muziekschool

bouwbreed

bolsward – Docenten, leerlingen en omwonenden van muziekschool Fryslân-Súdwest in Bolsward worden horendol tijdens de muzieklessen in het nog geen jaar oude complex. Doordat de muren niet afdoende zijn geïsoleerd, is lesgeven in twee aangrenzende lokalen onmogelijk. Ook moeten de ramen gesloten blijven omdat de herrie de buren anders teveel wordt.

De vraag is wie verantwoordelijk is voor de bouwfout. De muziekschool huurt het onderkomen van het Marne College dat vorig jaar de nieuwe school in Bolsward voor naar verluidt 6 miljoen euro liet bouwen. Het ontwerp is gemaakt door de Grunstra Architecten Groep in Bolsward op advies van Deloitte & Touche. ‘We waren op de hoogte van het feit dat er een muziekschool in het complex zou worden ondergebracht’, reageert H. Grunstra op het voorval. ‘Maar de mate van gebruik is in het bestek niet goed gedefinieerd.’ De architect vermoedt dat het Marne College zich heeft laten leiden door advies van Deloitte & Touche en heeft gekozen voor de goedkoopste bouwoptie. ‘De vleugel die de muziekschool huurt is best te gebruiken als lesruimte, maar je moet niet een drummer en een violist in twee aangrenzende lokalen laten spelen. Dan zouden de funderingen gescheiden moeten zijn. Dat is niet gebeurd om geld te besparen.’

Isolatiepakketten

De muziekschool wil wel alle acht lokalen tegelijkertijd kunnen gebruiken en dus zijn aanvullende maatregelen nodig. Speciale isolatiepakketten moeten zorgen dat het geluid afdoende wordt gedempt. De kosten daarvan bedragen tussen de 50.000 en 100.000 euro. Die kosten worden verdeeld tussen de gemeente Bolsward, het Marne College en het architectenkantoor. ‘Wij vinden niet dat we iets verkeerd hebben gedaan, maar we voelen ons wel medeverantwoordelijk’, licht architect Grunstra toe. Zijn ook de isolatiepakketten niet afdoende, dan rest de muziekschool maar één alternatief: verkassen naar een andere locatie. De betrokken partijen gaan binnenkort met elkaar om tafel teneinde tot een oplossing te komen.

Reageer op dit artikel