nieuws

De teloorgang van een ‘Heerenclub’

bouwbreed Premium

den haag – Een parel noemde voormalig HBG-topman Nic de Ronde Bresser de aankoop van Wayss & Freytag in 1996. Het was echter het begin van de meest woelige periode in het bijna 100-jarig bestaan van de Rijswijkers. Uiteindelijk leidt het wellicht tot de teloorgang van de ‘Heerenclub’.

Opstoten in de vaart der volkeren en een Europese speler worden. Die ambities had HBG in de jaren negentig. Na lang geduldig wachten lukte het De Ronde Bresser in 1996 om W&F in te lijven voor een bedrag waarvan iedereen toen dacht dat het een koopje was. Zoals zo vaak bleek goedkoop uiteindelijk duurkoop te zijn. HBG moet in de loop der jaren zo’n 500 miljoen euro verloren hebben aan het Duitse avontuur. Niet dat alles voor 1996 goed was. Werkmaatschappijen draaiden niet altijd optimaal en de marges zijn van oudsher lager geweest dan van andere bouwers. Daar stond echter een solide financiële positie tegenover. Niet voor niets had HBG de bijnaam Hollandse Bank Groep vanwege de goede vermogenspositie. Ook stond het bedrijf bekend als een net bedrijf ondanks de aanval op Volker Stevin waaraan HBG de baggerpoot van de Rotterdammers overhield. Het werd geroemd om zijn technische kunnen dat mede te danken was aan het hoge ingenieursgehalte. Toen De Ronde Bresser in mei 1997 opstapte, leek er nog weinig aan de hand. De omzet steeg voortdurend tot 2,6 miljard euro in 1996 naar 4,8 miljard in 1997. Zijn opvolger Jan Veraart leek in een gespreid bedje te komen. Die trok echter in Duitsland wat kasten open waaruit de nodige lijken rolden. Vanaf die tijd ging het mis. De winst steeg niet met de omzet mee. De koers-winstverhouding, in ’96 en ’97 nog boven de 10 duikelde naar even boven de 5. Het maakte HBG een prooi voor anderen die voor een zacht prijsje Neerlands grootste zou kunnen inlijven. Het bestuur zag dat ook in en kreeg van de aandeelhouders de mogelijkheid om beschermingspreferente aandelen uit te geven aan de bevriende stichting HBG. Sinds die tijd zijn de aanvallen op HBG pas goed op gang gekomen. Al dan niet vriendelijk heeft Boskalis getracht baggerpoot HAM los te weken. Toen dat als gevolg van de beschermingswal niet lukte, is de Papendrechtse baggeraar maar op de vriendelijke toer gegaan en heeft een totale fusie geprobeerd te bereiken. Dat liep stuk op verschil van inzicht in hoe om te gaan met W&F. Tijdens de vijandige pogingen van Boskalis heeft Veraart van alles geprobeerd om de opdringerige ‘stalker’ definitief van het lijf te houden. HAM zocht samen met de Belgisch baggeraar DEME, bescherming bij DEME-moeder Ackermans en Van Haeren, zelfs Dragados kwam toen al om de hoek kijken. In 2000 nam Carel Jan Reigersman het roer van Veraart over. Zijn eerste daad was door een voorziening voor de verliezen in Duitsland HBG in de rode cijfers zetten. Geen pretje voor een pas aantredend topman, maar noodzakelijk. Het verhoogde echter wederom de kwetsbaarheid van HBG voor ‘aasgieren’. Reigersman heeft het geweten. Boskalis bleef op de loer liggen. Joop Janssen van Heijmans bleek wel trek te hebben in de bouwpoot van HBG waarbij hij een groot deel van het aankoopbedrag wilde financieren door doorverkoop van HAM aan Boskalis. Daar vond Reigersman een oplossing voor, samengaan met Ballast Nedam wat de bagger betreft dan. Het kwam hem mede daardoor op rechtszaken te staan die uiteindelijk leiden tot de kwalificatie wanbestuur van rechter Huub Willems. Het is een meer dan publiek geheim dat de top van HBG allang nadacht over mogelijkheden om van de beurs af te komen. De koersen lagen zodanig dat een beursnotering slechts nadelen kende. Probleem is alleen om investeerders te vinden die bereid zijn het aandelenpakket over te nemen al dan niet samen met het management. Een andere manier is verkopen. Dat laatste heeft Reigersman dus gedaan. HBG zou, zo dacht hij, eindelijk veilig zijn in de Spaanse armen van Dragados. Welk een vergissing. HBG is nu willoze speelbal van een Spaanse ‘burgeroorlog’. En alsof dat niet genoeg is, wil Ballast Nedam de tweederde deelneming van HBG in Ballast Ham Dredging overnemen. Ook ligt er nog steeds de optie dat de grootaandeelhouder van Dragados, ACS, opteert voor afstoten van HBG. Kan Joop Janssen alsnog zijn zin krijgen. Gevolg is dan wel dat wat de redding van HBG had moeten worden, uiteindelijk geleid heeft tot het verdwijnen van de eeuweling. Met dank aan Wayss & Freytag. HBG is nu willoze speelbal van een Spaanse ‘burgeroorlog’

Reageer op dit artikel