nieuws

De speculanten

bouwbreed

De speculanten

Deze beursweek was overduidelijk een week waar de speculanten hun stempel op hebben gedrukt. Na vorige week, waarin de AEX weer eens onder de weerstandsgrens van 512 duikelde, was het de beurt aan de snelle stijging, waarna weer een gestage daling intrad. Vooral de technologiefondsen hadden als gebruikelijk weer hun invloed. Maandag was het allemaal niet zo wild. De financials, op Aegon na, zakten als gevolg van tegenvallende cijfers van het Amerikaanse conglomeraat Citigroup. Daar stond tegenover dat het Franse Alcatel mooie kwartaalcijfers presenteerde, hetgeen soortgelijke fondsen op het Damrak in de lift hielp. Dinsdag was het spannend. Kok II viel en hield de aandacht van de media in de greep. Beleggers waren kennelijk blij want de AEX pakte maar liefst 2,4 procent op dik 526 punten. Ook woensdag viel er nog een kleine winst van de koersen te noteren, al was die minder uitbundig dan de dagen ervoor. Chipproducent Intel kwam met positieve cijfers, waarvan chipmachineproducent ASM Lithography weer profiteerde. Donderdag bleek het vertrouwen op de Europese beurzen erg broos. Nokia moest vertellen dat het de eerder verwachte groei dit jaar niet zal halen. Andere techno’s gingen mee in de daling van Nokia. In Frankfurt was het bijvoorbeeld Siemens, in Londen Vodafone dat daalde. Op de Amsterdamse beurs waren het vooral Philips, Getronics en ASML die boetten. De bouw leek weer eens een normale week door te gaan maken. Behalve de acties weinig nieuws onder de zon. De enige bouwer die zich aan het normale patroon ontworstelde was vreemd genoeg HBG, waarvan de koers woensdag ineens omhoog ging en donderdag uiteindelijk op 22,75 euro tot staan kwam. Dat is 1,50 euro hoger dan het geaccepteerde bod van Dragados. Blijkbaar zijn er beleggers die de kranten niet lezen. Donderdagavond ineens sloeg de spanning in de bouw genadeloos toe. Het begon in Spanje waar bouwer ACS ineens 23,5 procent van de aandelen van het veel grotere Dragados in handen heeft gekregen. Onmiddelijk begonnen de speculaties. De Spaanse kwaliteitskrant Cinquo Dias meende al gehoord te hebben dat ACS op zoek was naar een koper voor HBG. In Nederland concentreerden de beleggers zich op een andere speler in het Spaanse spel, Ballast Nedam. Die heeft samen met HBG Ballast Ham Dredging, dat nu dus voor tweederde van Dragados is. Speculanten onder de beleggers gaan er kennelijk van uit dat René Kottman gebruik gaat maken van zijn mogelijkheid de baggeraar geheel in te lijven nu de zeggenschap over HBG veranderd is. De koers van Ballast Nedam spoot maar liefst dik 9 procent omhoog. De komende weken wordt het dus zweet in de handjes van deze speculanten.

Reageer op dit artikel